President Trump wilde verkiezingen frauduleus laten verklaren: ‘En laat de rest aan mij over’
UpdateDe Amerikaanse oud-president Donald Trump wilde de presidentsverkiezingen vorig jaar ‘oneerlijk’ laten verklaren door zijn ministerie van Justitie. Hij hoopte met deze ongekende stap zijn verkiezingsnederlaag teniet te doen, meldt de krant The New York Times.
De Republikein zou in een telefoongesprek eind december met minister van Justitie Jeffrey Rosen en diens plaatsvervanger Richard Donoghue hebben gezegd: ,,Zeg maar dat de verkiezingen frauduleus waren en laat de rest aan mij over.” Het was Trumps reactie op de uitspraak van Donoghue dat zijn ministerie de uitslag van de verkiezingen niet kon veranderen. Trump dreigde zelfs met vervanging van Rosen.
Een parlementscommissie maakte de tekst van het telefoongesprek openbaar nadat The New York Times eruit had geciteerd. Het gaat om de handgeschreven aantekeningen van Donoghue. Het parlement onderzoekt de pogingen van Trump om de verkiezingen in diskrediet te brengen en zelfs de uitslag om te draaien.
‘Deze actie verdient geen bescherming’
De commissie kreeg de Donoghue-tekst van het ministerie van Justitie. Doorgaans verstrekt de regering het parlement geen aantekeningen over de besprekingen van de president met leden van zijn regering. In dit geval deed het ministerie van Justitie van de Democratische president Joe Biden afstand van de geheimhouding, omdat het om mogelijke overtredingen van een ex-president als persoon gaat. Het is geen overheidsactie die bescherming verdient, aldus The New York Times over de afweging.
Na de verkiezingen van 3 november sprak Trump van ‘massale verkiezingsfraude’ en zette hij verkiezingsfunctionarissen onder druk, bijvoorbeeld in de staat Georgia. Tientallen rechtbanken hebben echter de claims over vermeende fraude afgewezen.
Justitie: Trumps belastingaangiften naar parlement
Vandaag werd ook bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelt dat de belastingdienst de belastingaangiften van oud-president Donald Trump moet overhandigen aan het parlement (Congres). Het is een stap waar Trump zich lange tijd tegen heeft verzet.
Een commissie van het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Congres, had de aangiften van Trump opgevraagd. Volgens justitie zijn er ‘voldoende redenen’ om aan het verzoek te voldoen. Daarmee wordt een eerder besluit teruggedraaid.
In 2019, onder het presidentschap van Trump, werd gezegd dat de documenten juist niet mochten worden verstrekt. Dat was omdat de commissie niet eerlijk zou zijn geweest over waarom zij de informatie had opgevraagd. Democraten in het Huis zitten al jaren achter de belastingaangiften aan. Trump maakte die in tegenstelling tot de vorige presidenten niet openbaar.
Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter in het Huis van Afgevaardigden, verwelkomt het nieuwe besluit en noemt toegang tot de belastingaangiften ‘een kwestie van nationale veiligheid’. ,,Het volk verdient het om de feiten te weten over Trumps verontrustende belangenconflicten en ondermijning van onze veiligheid en democratie als president.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Biden in eerste speech vanuit Oval Office: ‘Economische ineenstorting voorkomen’
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Na 22 jaar in coma overlijdt slachtoffer van bomaanslag op pizzeria in Jeruzalem
Een Amerikaans-Israëlische vrouw die in 2001 zwaargewond raakte bij een bomaanslag op een pizzeria in Jeruzalem, is woensdag overleden. De destijds 31-jarige Chana Nachenberg lag 22 jaar in coma. -
PREMIUMMet video's
Esther slaat geen editie van Alpe d’HuZes over: ‘Als ik thuisblijf, voelt het alsof ik mensen in de steek laat’
Zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Het is een levensmissie geworden voor Esther van Winden, die vandaag voor de vijftiende maal meedoet aan Alpe d’HuZes. Samen met haar man Frank haalde Esther tot dusver al zo’n 250.000 euro op. En het einde is niet in zicht.Bleiswijk
-
Inval bij Italiaanse kustwacht na ramp met migrantenschip
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Rijke dorpsgenoot maakt al meer dan honderd jaar arme gezinnen gelukkig met 33.000 euro
Onder de inwoners van een klein Frans stadje wordt elk jaar een flinke som geld uitgedeeld. En dat gebeurt al sinds 1888. De gulle gever? Een alleenstaande rijke 19de-eeuwse weldoener.