Project om zeekoeien in Florida te redden werkt, dieren eten 1400 kilo sla per dag
Het project om de verontrustende sterfte van zeekoeien in Florida te remmen lijkt te werken. Door dagelijks zo'n 1400 kilo sla in zee te gooien lijken er minder zeekoeien het loodje te leggen door een tekort aan eten. Toch moet er gekeken worden naar een betere oplossing voor de lange termijn.
Afgelopen jaar stierven er 1101 zeekoeien in Florida, maar liefst 10 procent van de totale populatie, waarschijnlijk door hongersnood. Door watervervuiling in de Indian River Lagoon, een gebied van meer dan 10.000 hectare vol met velden zeegras, hebben de zeekoeien in de winter niets meer te eten, en dat was aan de dieren te merken. De dikke vetlaag van de dieren was flink geslonken, soms kon je zelfs hun ribben zien. Hier moest iets aan gedaan worden, dachten wetenschappers van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) en de Save the Manatee Club. Manatee is de Engelse benaming voor de zeezoogdieren.
Ze besloten de zeekoeien te gaan voeren. Een controversiële beslissing, want het voeren van wilde dieren kan op korte termijn misschien wel helpen, maar op de lange termijn kunnen de zeekoeien afhankelijk worden van het eten dat mensen ze geven. Ook vreesden critici dat het aantal aanvaringen met zeekoeien zou toenemen omdat de dieren boten zouden gaan associëren met eten.
24.000 kilo sla
Het project is nu in volle gang. De wetenschappers hebben tot nu toe bijna 24.000 kilo sla in het water gegooid, wat neerkomt op zo'n 1400 kilo per dag. ,,We maken echt een verschil”, vertelde Ron Mezich van de FWC tijdens een persconferentie. Bij de voedermomenten komen veel zeekoeien opdagen; soms zijn het er wel 800. ,,We worden blootgesteld aan een gigantisch aantal dieren”, aldus Mezich. Het aantal sterfgevallen valt met 164 dit jaar mee, en slechts 5 daarvan zijn overleden door een aanvaring.
Toch moet ook gekeken worden naar de lange termijn, denkt Tom Reinert, regiodirecteur van de FWC. Het is daarbij vooral belangrijk om nieuwe zeegrasvelden aan te planten. De staat Florida heeft daar al 8 miljoen dollar voor opzijgelegd, maar dat is nog maar het begin, aldus Reinert. ,,Je kunt niet zomaar willekeurig wat zeegras planten. We hebben een aantal projecten opgezet, maar die zitten nog in de beginfase.” Ook roept hij op de dieren niet zelf eten te geven, maar ze ‘te voeren met dollars’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDierenmens
Na overlijden vorig jong is geboorte van nieuwe zeekoe opluchting voor Burgers’ Zoo
-
PREMIUM4
Onzichtbare Franse tolweg blijkt boetefuik voor Nederlanders: ‘Niks gezien’
De ANWB waarschuwt Nederlandse vakantiegangers voor een ‘onzichtbare’ tolweg in Frankijk. Ook de Fransen zelf zijn in verwarring. ,,De boetes lopen op tot 375 euro.’’ -
Kosovo: ‘Situatie is gespannen, Servië moet stoppen met destabiliseren van ons land’
Servië moet stoppen met het uitdagen en destabiliseren van Kosovo. Dat zegt de president van het land, die donderdag aanwezig is op de grote Europese top in Moldavië. Haar Servische collega Vucic vindt echter dat Kosovo de eerste stap naar rust moet zetten. De twee landen liggen deze week weer flink overhoop, waardoor enkele dagen geleden tientallen Navo-militairen gewond raakten bij rellen. -
Amerikaanse zeekoeien sterven massaal van de honger
Zeekoeiensterfte in de Amerikaanse staat Florida was abnormaal hoog dit jaar. Maar liefst 10 procent van de totale populatie is afgelopen jaar gestorven. In een poging om de dieren te redden van verhongering gaan natuurwetenschappers de dieren voeren, maar ook dat is niet zonder risico. -
Sinistere verklaring van hoofdverdachte in zaak Maddie McCann: ‘Vreemd, ze gilde niet’
Christian Brückner, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Britse peuter Maddie McCann, heeft onthuld dat hij door een informant is aangewezen als dé schuldige man nadat hij hem had verteld dat hij het ‘vreemd vond dat ze niet gilde’. Dat meldt hij in een van de brieven die hij heeft geschreven om zijn naam te zuiveren en die de Britse ‘Daily Mail’ kon inkijken.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.