De ‘passieve reactie’ van de politie op de moorden in Port Harcourt veroorzaakte een golf van protesten van vrouwelijke activisten.
Volledig scherm
De ‘passieve reactie’ van de politie op de moorden in Port Harcourt veroorzaakte een golf van protesten van vrouwelijke activisten. © Screenshot BBC

Reeks ‘rituele’ moorden op prostituees Nigeria: twee verdachten vast

De politie in Nigeria heeft twee verdachten gearresteerd voor de dood van minstens acht prostituees in Port Harcourt. De slachtoffers werden vermoord in diverse hotels. De moordgolf veroorzaakte een golf van protesten van vrouwelijke activisten in de havenstad.  

De laatste verdachte werd vandaag gearresteerd nadat hij had geprobeerd een prostituee te wurgen terwijl ze sliep in de hotelkamer waar ze verbleven. ,,De jonge vrouw werd omstreeks twee uur 's nachts plotseling wakker toen ze werd aangevallen door de man die haar had meegenomen naar het hotel. Die probeerde haar te wurgen maar ze wist te ontsnappen en sloeg alarm’’, verklaarde politiewoordvoerder Nnamdi Omoni tegenover CNN.

Ritueel

Sinds juli zijn al zeker acht prostituees in de stad vermoord aangetroffen in hotelkamers. De moorden vertonen elementen van ‘cultisme’, een ritueel mogelijk bedoeld als straf voor het zich prostitueren, zei commissaris Mustapha Dandaura gisteren tijdens een persconferentie.

,,De moordenaars gebruiken dezelfde modus operandi. Ze drogeren hun slachtoffers voordat ze ze wurgen. Daarbij gebruiken ze vaak een witte doek die om hun nek of taille wordt geboden.’’ Alle lichaamsdelen van de vrouwen waren volgens hem intact.

De tweede verdachte in de zaak werd maandagavond gearresteerd. Dit nadat een prostituee de politie had geïnformeerd over een man die haar naar een hotelkamer probeerde te lokken. ,,Hij bekende en gaf nuttige aanwijzingen voor ons onderzoek’’, aldus commissaris Dandara. 

Vrouwelijke activisten in Port Harcourt gingen de afgelopen weken massaal de straat op om te protesteren tegen de volgens hen ‘passieve reactie’ van de politie op de moorden. Lokale media spreken over tien slachtoffers maar de politie gaat vooralsnog uit van acht. 

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, minder dan verwacht
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, minder dan verwacht

  Over de hele wereld gingen mensen de afgelopen weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. In Washington waren tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.