De leider van de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jaroslaw Kaczynski, spreekt zijn aanhang toe na het bekend worden van de eerste exitpolls.
Volledig scherm
De leider van de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jaroslaw Kaczynski, spreekt zijn aanhang toe na het bekend worden van de eerste exitpolls. © AFP

Regeringspartij PiS op winst bij Poolse parlementsverkiezingen

De conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is de grote winnaar van de Poolse parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste exitpolls. De partij van premier Mateusz Morawiecki lijkt 43,6 procent van de stemmen te krijgen. Partijleider Jaroslaw Kaczynski heeft de overwinning inmiddels opgeëist.

De grote vraag vooraf was niet of PiS de grootste partij zou worden, maar of de partij alleen zou kunnen gaan regeren. Uit de exitpolls lijkt het erop dat dit lukt. De partij krijgt waarschijnlijk 239 zetels in het parlement, dat 460 zetels telt. Door deze meerderheid kan de partij alle eigen ideeën doorvoeren. Bij de vorige verkiezingen kwam PiS uit op 235 zetels.

De oppositiepartij Burgercoalitie, een verzameling partijen waarvan onder meer het voorheen door EU-president Donald Tusk geleide Burgerplatform deel uitmaakt, lijkt tweede te worden met 27,4 procent. Een linkse coalitie behaalt 11,9 procent van de stemmen. De officiële uitslag wordt maandag verwacht.

De opkomst lijkt uit te komen op ruim 61 procent, aanzienlijk meer dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden. Toen kwamen slechts iets meer dan de helft van de kiezers opdagen.

In Polen worden deze verkiezingen als de belangrijkste in de afgelopen jaren gezien. Morawiecki wil minder invloed van de Europese Unie in zijn land. Hij heeft onder meer de sociale uitkeringen flink verhoogd. De oppositie noemt dat verkiezingsfraude.