De 19-jarige Harry Dunn.
Volledig scherm
De 19-jarige Harry Dunn. © Facebook

Rel in Engeland: vrouw Amerikaanse diplomaat ‘ontvlucht’ land na doodrijden tiener

UpdateEen tragisch verkeersongeval heeft tot een grote rel geleid in Engeland én tot diplomatieke spanningen tussen dat land en de Verenigde Staten. Een vrouw van een Amerikaanse diplomaat reed in Engeland een 19-jarige motorrijder dood en ontvluchtte het land toen zij in de gaten kreeg dat ze vervolgd zou worden. Daarbij maakte ze gebruik van haar diplomatieke immuniteit.

De 42-jarige vrouw – Britse media menen te weten dat het gaat om Anne Sacoolas – reed op 27 augustus de 19-jarige Harry Dunn aan. De jonge pompbediende zat op dat moment op zijn motor, de vrouw in haar Volvo. Het ongeval gebeurde vlakbij RAF Croughton, een Britse militaire basis in de buurt van Oxford waar ook medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht werkzaam zijn.

De vrouw reed ruim 350 meter op de verkeerde weghelft, zeggen de ouders van Harry tegen de Daily Mail. Ze zou de basis zijn afgegaan en op de verkeerde weghelft zijn weggereden. Dat heeft de politie op bewakingsbeelden van de basis gezien en daarna gezegd tegen het ongelukkige stel. 

De botsing was frontaal. Voor de hulpdiensten was meteen duidelijk dat de jonge Harry er slecht aan toe was. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een met de familie Dunn bevriende brandweerman herkende Harry en belde zijn ouders om het trieste nieuws mee te delen.

‘Gevlucht’

Een dag later sprak de politie van Northamptonshire nader met de Amerikaanse. Toen stelde ze dat de botsing haar schuld was en niet van plan te zijn het land te verlaten. Ze wilde meewerken aan het onderzoek. De politie deed bij de Amerikaanse ambassade in Londen een verzoek de diplomatieke immuniteit van de vrouw – haar man Jonathan is werkzaam op RAF Croughton – in te trekken in het belang van dat onderzoek. Dat werd verworpen.

Een dag na Harry's begrafenis kreeg zijn familie te horen dat het Amerikaanse stel met hun kinderen was teruggekeerd naar de VS. Naar verluidt deed het stel dat slechts enkele uren nadat de vrouw duidelijk was geworden waarvoor ze vervolgd zou worden. Bronnen melden de Daily Mail dat de Amerikanen van de eigen ambassade het advies kregen snel terug te keren naar hun thuisland.

Rel

Een (diplomatieke) rel was geboren. Hoewel de Amerikaanse ambassade in Londen haar steunbetuigingen uitsprak aan de ouders en tweelingbroer van Harry en stelt in nauw contact te staan met de Britse autoriteiten, komt het onderzoek nog niet echt van de grond. 

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft zijn ‘grote teleurstelling’ al laten blijken bij de Amerikaanse ambassadeur en heeft Amerika opgeroepen de vrouw in Engeland te laten berechten. De politie onderzoekt momenteel alle diplomatieke wegen die kunnen helpen het onderzoek in een volgend stadium te krijgen en de vrouw te ondervragen. 

Harry's moeder Charlotte doet een emotionele oproep in Britse media: ,,We willen Boris Johnson vragen om, als hij dat al niet gedaan heeft, te bellen met president Trump. Om hem nadrukkelijk op te roepen dit onrecht recht te zetten. Het is onmenselijk wat ons is overkomen. Alsjeblieft, help ons. We kunnen niet rouwen en dit goed afsluiten totdat Harry recht is gedaan.’’ Ook vraagt Charlotte de Amerikaanse om naar Engeland terug te keren.

Verzoek

Quote

Alsje­blieft, help ons. We kunnen niet rouwen en dit goed afsluiten totdat Harry recht is gedaan

Charlotte Charles, de moeder van Harry Dunn, richt zich tot premier Boris Johnson

De Britse premier reageerde daarna eerst via een woordvoerder. Die liet weten dat Johnson de Verenigde Staten heeft verzocht om de beslissing te herzien dat de Amerikaanse vrouw en haar gezin gebruik kunnen maken van hun diplomatieke immuniteit. ,,Het gerechtelijk onderzoek moet gevoerd kunnen worden en we verzoeken de VS met klem hun beslissing te herzien.’’ Johnson zelf zei niet veel later bij een bezoek van een ziekenhuis in Watford dat de zaak is besproken met de Amerikaanse ambassadeur in Londen. ,,Ik hoop dat Anne Sacoolas terugkomt en wil meewerken aan het proces. Dit is niet een zaak waarvoor de diplomatieke immuniteit zou moeten worden ingezet ... Als dit niet wordt opgelost zal ik de zaak natuurlijk persoonlijk ter sprake brengen bij het Witte Huis.’’

Ondertussen wordt meer en meer bekend over Anne Sacoolas. Het Amerikaanse gezin zou zich begin augustus in Engeland hebben gevestigd. De drie kinderen gingen naar een dure privéschool in Brackley, waar Harry’s vader Tim werkt als hoofd Onderhoud. Op het moment van het fatale ongeluk zou haar 12-jarige zoon naast haar in de auto hebben gezeten.

De ouders van Harry (Charlotte en Tim) deden op Britse televisie hun verdrietige verhaal.
Volledig scherm
De ouders van Harry (Charlotte en Tim) deden op Britse televisie hun verdrietige verhaal. © Screenshot Sky News
  1. Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar
    PREMIUM

    Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar

    Dit weekend stroomde het Piazza del Duomo in Milaan vol met demonstranten. Ze zijn de veiligheidsmaatregelen zat en willen terug naar wat ooit normaal was. Terug naar rondlopen waar, wanneer en met wie je maar wil. Schouder aan schouder en zonder mondkapje in de meest getroffen regio van Europa. Burgemeester Scala van Milaan is bezorgd, de cijfers laten zien dat het aantal slachtoffers in Lombardije weer stijgt. Hij stuurde de politie op ze af. Het oude normaal is nog ver weg. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen.