Rommelig tv-debat Democraten is startsein Amerikaanse presidentsverkiezingen
De campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november volgend jaar is gisteravond van start gegaan met een rommelig tv-debat tussen tien Democratische kandidaten. Na de eerste avond gaat niemand echt aan kop, maar doen senatoren Elizabeth Warren en Cory Booker goede zaken.
Dat Elizabeth Warren een hoofdrol zou spelen in de eerste helft van een tweedaags tv-debat tussen de Democraten die volgend jaar president Trump van zijn troon willen stoten, was te verwachten. De senator begon aan het debat als de kandidaat met ‘momentum’, die langzaam opstoomt in de peilingen.
Het eerste uur domineerde ze het debat, met haar belofte op te komen voor de werkende Amerikanen en de scherpe, nauwkeurige beleidsvoorstellen waarvan ze haar handelsmerk heeft gemaakt. ,,De rijken worden in de VS zodanig bevoordeeld, dat sprake is van corruptie, puur en simpel”, sprak ze.
Maar naarmate het debat vorderde, was het collega-senator Cory Booker die zich meer en meer in de kijker speelde, met de meeste spreektijd van alle deelnemers, een optimistisch slotakkoord en simpele oplossingen. ,,Je hebt een rijbewijs nodig om een auto te mogen besturen, je zou ook een vergunning nodig moeten hebben om een wapen te hebben.”
Rommelige avond
Omdat er zoveel Democraten in de race zijn om presidentskandidaat te worden, was de groep in tweeën gesplitst. Maar ook met tien deelnemers op het podium werd het nog een tamelijk rommelige avond, vol technische problemen en kandidaten die door elkaar heen om aandacht riepen. De 60 seconden spreektijd werd vooral gebruikt om eigen standpunten uit de doeken te doen.
Een verrassend goed moment had Julián Castro, onder president Obama minister van Huisvesting en de eerste Amerikaan met Latijns-Amerikaanse wortels die probeert president te worden. Hij trok handig de discussie over immigratie naar zich toe in een woordenwisseling met Beto O’Rourke, het voormalige Texaanse Congreslid dat tot voor kort een grootse toekomst werd toegedicht. Hij zakte ondertussen juist verder en verder weg door geregeld niet of onduidelijk te antwoorden op vragen.
Primeur
Het debat kende ook een primeur met maar liefst drie vrouwen op het podium. Nooit eerder deed meer dan één vrouw mee aan een tv-debat in de campagne om het presidentschap. Komende nacht doen nog eens drie vrouwen mee aan de tweede ronde. Amy Klobuchar, senator uit Minnesota, benadrukte het nog even toen het over het recht op abortus ging: ,,Er staan hier drie vrouwen die nogal hard hebben gevochten voor het recht van een vrouw zelf een keuze te maken.” Het levert een van de luidste applausrondes van de avond op.
Het debat was ook de eerste gelegenheid voor veel kandidaten om zich voor te stellen. De meesten zijn redelijk onbekend bij de Amerikanen, alleen koplopers als voormalig vice-president Joe Biden en senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders hebben eigenlijk naamsbekendheid.
De burgemeester van New York, Bill De Blasio, maakte indruk met een charismatisch optreden vol felle interrupties. En dat terwijl hij in New York uitgelachen werd om zijn presidentiële ambities. Nu bleek hij helemaal niet te misstaan op het podium. De vraag is wel of linkse activisten als De Blasio, of pragmatici als Klobuchar het vertrouwen van Democratische kiezers uiteindelijk zullen krijgen.
Vooralsnog bleken de meeste kandidaten nog wat voorzichtig tijdens dit eerste debat. Op de vraag wie het complete zorgsysteem op z’n kop wil zetten en private zorgverzekeringen helemaal af wil schaffen, staken alleen De Blasio en Elizabeth Warren hun hand omhoog.
President Trump kijkt mee, en laat halverwege weten wat hij ervan denkt: ‘SAAI!’, schrijft hij luid en duidelijk op Twitter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Democrate Kamala Harris mengt zich in strijd om Witte Huis
De 54-jarige Democratische senator Kamala Harris heeft zich kandidaat gesteld voor het Amerikaanse presidentschap. Ze is daarmee de zesde kandidaat die zich namens de Democratische Partij mengt in de strijd om Donald Trump van herverkiezing af te houden. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in november 2020. -
CNN: Israëlische militairen schoten gericht op Palestijnse journalist
Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh kwam vermoedelijk om het leven door gerichte kogels van het Israëlische leger. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN, die onder meer videobeelden onder de loep nam en ooggetuigen hoorde voor een reconstructie. -
Met video
Johnson: Rapport partygate stemt nederig, maar ik wil door
De Britse premier Boris Johnson neemt de volledige verantwoordelijkheid voor partygate, het schandaal rond de overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns, waar ook hijzelf voor beboet is. Van opstappen, zoals de oppositie wil, wil hij desondanks niets weten. Vandaag overhandigt topambtenaar Sue Gray het rapport over het schandaal. Ze concludeert dat er een cultuur was om regels te overtreden. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Britse tv toont foto’s van feestende Boris Johnson tijdens lockdown
Het Britse nieuwsprogramma ITV News heeft maandag foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Boris Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens de coronalockdown. Het gaat om vier foto’s waarop de Britse premier te zien is. Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Protestantse kerk VS stopte seksueel misbruik 20 jaar lang in de doofpot
De leiders van de Southern Baptist Convention hebben zondag een onafhankelijk onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat de kerk bijna twintig jaar lang seksueel misbruik door predikanten en kerkvrijwilligers in de doofpot heeft gestopt.