Ronaldinho toch de cel in voor vals paspoort Paraguay

Update/videoAan de ‘paspoortaffaire’ rond voormalig wereldkampioen Ronaldo de Assis Moreira, beter bekend als Ronaldinho, lijkt maar geen einde te komen. Woensdag werd hij met zijn broer Roberto in Paraguay aangehouden omdat beiden met een vals Paraguayaans paspoort het land waren binnengekomen. Een dag later leken de twee vrijuit te gaan, maar vrijdagavond zijn Ronaldinho en Roberto in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción toch gearresteerd. Dat melden media in Paraguay en Brazilië.

Donderdag maakte de openbaar aanklager in Asunción bekend dat het tweetal schuld had bekend en had meegewerkt aan het onderzoek en daarom niet verder zou worden vervolgd. Dat moest nog wel worden bekrachtigd door een rechter en juist dat gebeurde vandaag niet. 

Na een zes uur durend verhoor besloot rechter Mirko Valinotti het Openbaar Ministerie niet te volgen in zijn opvattingen en besliste dat er toch verder onderzoek moest worden gedaan naar het hoe en waarom van de vervalste Paraguayaanse paspoorten van de voormalige wereldster en zijn broer. Valinotti gaf het OM daarvoor tien dagen de tijd.

Omdat het duidelijk werd dat de oud-speler van onder andere Paris Saint-Germain, FC Barcelona en het Braziliaanse elftal en Roberto van plan waren zaterdagochtend terug te keren naar Brazilië, besloot justitie een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen het tweetal. Vrijdagavond werden ze door agenten gearresteerd in het Sheraton hotel van Asunción en overgebracht naar een politiebureau van de eenheid Georganiseerde Misdaad. Ze zullen de nacht in een politiecel moeten doorbrengen. 

Het vervalste paspoort waarmee Ronaldinho naar Paraguay reisde.
Volledig scherm
Het vervalste paspoort waarmee Ronaldinho naar Paraguay reisde. © Politie Paraguay

‘Misleid’

Donderdag meldde de aanklager dat Ronaldinho, evenals zijn broer Roberto, zijn fout had toegegeven en dat de twee ‘in goed vertrouwen zijn misleid door anderen’. Woensdagavond werden de twee nabij Asunción aangehouden omdat ze met een vals paspoort het land zou zijn binnengekomen. 

Ronaldinho en zijn broer legden donderdagavond een verklaring af bij de openbaar aanklager in Asunción. Daarna besloot de aanklager gebruik te maken van een bepaling in het Paraguayaanse wetboek van strafrecht, die bepaalt dat als verdachten hun vergrijp toegeven en geen crimineel verleden in het land hebben, ze vrijuit kunnen gaan. Daar zette rechter Valinotti vandaag dus een streep door.

,,Ronaldinho heeft verschillende relevante gegevens verstrekt voor het onderzoek en daarom mag hij gebruikmaken van de kans om een proces te ontlopen’’, liet aanklager Federico Delfino weten aan de Paraguayaanse krant ABC Color.

Er zijn inmiddels drie andere personen aangeklaagd in de zaak: de zakenman Wilmondes Sousa, die door Ronaldinho is aangewezen als verantwoordelijke voor de vervalste documenten, en twee Paraguayaanse vrouwen aan wie de vervalste documenten in werkelijkheid toebehoorden. De vervalste paspoorten en identiteitskaarten waarmee Ronaldinho en zijn broer het land binnenkwamen, stonden oorspronkelijk op hun naam. 

Ronaldinho donderdag bij het verlaten van het kantoor van de openbaar aanklager in Asunción na het afleggen van een verklaring.
Volledig scherm
Ronaldinho donderdag bij het verlaten van het kantoor van de openbaar aanklager in Asunción na het afleggen van een verklaring. © AFP

Campagne

Ronaldinho reisde naar Paraguay om zijn nieuwe boek te promoten en een nationale gezondheidscampagne voor jongens en meisjes te ondersteunen. Maar woensdagavond viel de lokale politie de presidentiële suite binnen van het luxeresort waar Ronaldinho en zijn broer Roberto op dat moment verbleven. In de suite werden twee vervalste Paraguayaanse paspoorten aangetroffen op naam van de broers.

Het aanhoudingsbevel voor de beide broers kwam nadat de Luchtvaartpolitie melding had maakt van het vermoeden van vervalste reisdocumenten. Minister van Binnenlandse Zaken Euclides Acevedo beklaagde zich in een gesprek met lokale media over de lakse paspoortcontrole op het internationale vliegveld nabij Asunción waar Ronaldinho eerder op de dag was geland. ,,Als de grenscontrole het reisdocument verdacht vindt, zouden ze hem niet binnen moeten laten. Daar zijn zij deels verantwoordelijk voor’’, aldus minister Acevedo. De directeur van Migratiezaken, Alexis Penayo, heeft donderdag zijn ontslag aangeboden vanwege de zaak.

Braziliaans paspoort ingenomen

Ronaldinho werd in 2002 wereldkampioen met Brazilië, won de Gouden Schoen in 2005 en pakte met FC Barcelona de Champions League in 2006. De oud-voetballer van onder andere AC Milan en PSG kwam na zijn voetbalcarrière in aanraking met de Braziliaanse autoriteiten.

Zo moest hij in 2018 zijn Braziliaanse paspoort inleveren vanwege een milieuboete. Er wordt heftig gespeculeerd in Zuid-Amerikaanse media dat het innemen van dat paspoort te maken zou kunnen hebben met het mogelijk valse Paraguayaanse paspoort waarmee hij gisteren het Zuid-Amerikaanse land binnenkwam.

‘Toerisme-ambassadeur’

Saillant in de zaak is dat Ronaldinho vorig jaar door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro werd benoemd tot ‘toerisme-ambassadeur’. In die hoedanigheid moet hij Brazilië wereldwijd promoten als vakantiebestemming. 

Ronaldinho bij zijn aankomst op het internationale vliegveld nabij hoofdstad Asunción.
Volledig scherm
Ronaldinho bij zijn aankomst op het internationale vliegveld nabij hoofdstad Asunción. © AFP
Ronaldinho arriveert bij het Paleis van Justitie voor zijn verhoor door de onderzoeksrechter.
Volledig scherm
Ronaldinho arriveert bij het Paleis van Justitie voor zijn verhoor door de onderzoeksrechter. © EPA

Bekijk hier de meest bekeken video's op deze site: