Ruim 2000 ‘UFO-gelovers’ bijeen, maar ‘bestorming’ geheime Area 51 blijft uit

Update/VideoDrie arrestaties en het terugvinden van een vermiste man die uiteindelijk niet door aliens bleek te zijn ontvoerd. Dat is het laatste nieuws van 'Storm Area 51', het plan van UFO-fanaten en feestvierders om Area 51, de mysterieuze testlocatie van de geheime Amerikaanse luchtmacht in de staat Nevada, aan te vallen.

Vooralsnog blijft het een vooral ludiek gebeuren al is het aantal arrestaties sinds donderdag nu gestegen naar zeven. Er zijn ook wat licht gewonden behandeld bij de medische post van het woestijnstadje Rachel. Een man was de weg kwijt en werd binnengebracht met uitdrogingsverschijnselen. 

Ruim tweeduizend feestvierders verzamelden zich gisteren bij het terrein als reactie op het Facebook-initiatief ‘Storm Area 51’. Tot de aangekondigde bestorming kwam het niet. De Nederlandse YouTubers Ties en Govert kwamen juist donderdag weer vrij nadat ze de basis probeerden te betreden.

Een als ‘alien’ uitgedoste bezoeker bij het terrein Area 51.
Volledig scherm
Een als ‘alien’ uitgedoste bezoeker bij het terrein Area 51. © AP

Op het zwaarbewaakte terrein zouden stiekem buitenaardse ruimteschepen en hun bemanning verstopt zijn. De initiatiefnemer van het evenement had mensen opgeroepen het complex vrijdag te bestormen. In totaal zegden ruim 2 miljoen mensen toe, maar volgens lokale media zijn ongeveer 2.300 mensen komen opdagen. Een bestorming bleef uit. Slechts 100 van hen meldden zich aan de fameuze 'back gate’van de basis maar lieten zich terugsturen. Een vrouw werd wel aangehouden omdat ze bleef proberen het terrein op te komen, al schreeuwend dat niemand haar zou tegenhouden.

,,Een stel willekeurige mensen droegen gekke kostuums bij de ingang van de basis’’, zei een bezoeker. ,,Waarom zou je dat willen missen? Het is een ervaring die je maar één keer in je leven meemaakt.’’ Zo droegen sommige feestgangers ruimtepakken en maskers van buitenaardse wezens. Ook hadden sommigen spandoeken bij zich.

De festiviteiten zijn niet uitgelopen op een chaos, iets waar de Amerikaanse autoriteiten op voorhand bang voor waren. Zij waarschuwden mensen juist niet naar Area 51 te komen. Eén vrouw wist de streng beveiligde toegangspoort te passeren en werd tijdelijk vastgehouden, maar ze is inmiddels weer vrijgelaten. Twee bezoekers zijn aangehouden voor aanstootgevend gedrag en alcoholmisbruik. ,,De mensen zijn hier vooral om te kijken wat er aan de hand is’’, zei een veiligheidsagent. ,,Ze komen hier om plezier te hebben.’’

De geheimzinnige basis wordt volgens het Amerikaanse leger gebruikt voor het ontwikkelen van topgeheime militaire projecten. Maar er doen al decennia samenzweringstheorieën de ronde dat de VS op de basis de restanten van een UFO (en haar bemanning) verborgen houdt en er ook op andere wijze contact onderhoudt met buitenaards leven. In 1947 zou bij de basis een vliegende schotel zijn neergestort. Het gebied is daarom uitgegroeid tot bedevaartsoord voor mensen die in UFO’s en aliens geloven. De weg die naar het gebied leidt, Highway 375, is omgedoopt tot de Extraterrestrial (buitenaardse) Highway.

Het officieuze ‘Alien Research Center’ in Hiko, Nevada, waar mensen zich verzamelen voor het ‘Storm Area 51'-evenement.
Volledig scherm
Het officieuze ‘Alien Research Center’ in Hiko, Nevada, waar mensen zich verzamelen voor het ‘Storm Area 51'-evenement. © AP

Storm Area 51

Vanwege een uit de hand gelopen grap verzamelen zich uiteindelijk dus meer dan 2000 mensen in de gortdroge woestijn van Nevada, vlakbij Las Vegas. In juli maakte een Amerikaan op facebook het ‘Storm Area 51'-evenement aan om ‘de aliens te gaan zien’. Het motto was ‘They Can’t Stop All of Us. Met andere woorden: als we met zoveel mogelijk mensen de basis bestormen, kunnen ze ons niet allemaal tegenhouden. Binnen de kortste keren gaven 2,1 miljoen mensen vanuit de hele wereld aan te komen voor de geplande bestorming op 20 september. Wat het Amerikaanse leger er toe bracht in een officiële verklaring te stellen ‘iedereen te ontraden de basis te betreden’. ,,We staan altijd klaar om de eigendommen van Amerika te beschermen.’’

Volledig scherm
© EPA

‘We bereiden ons voor op het ergste'

Het weerhield de eerste Amerikanen zich er niet van zich eerder deze week alvast te melden. Verslaggevers van de Las Vegas Revie Journal zagen al meerdere kampjes langs snelweg 375 bij het plaatsje Rachel.  Bezoekers zetten er hun tenten of campers neer en laten vlaggen met ‘alien-thema's’ wapperen. Ken Faulhaver (64) zei tegen de krant: ,,We zijn hier voor het spektakel. We kopen wat bier en wat merchandise.” En: ,,Ik hoop dat de aliens komen om mee te feesten.” Bewoners van de dorpjes in het gebied vrezen dat er een massa mensen komt de komende dagen, zo vertellen ze aan verschillende persbureaus. ,,We bereiden ons voor op het ergste”, aldus een bewoner.

Dat is onder meer omdat festivalorganisatoren en andere commerciële partijen op het idee van de bestorming zijn gedoken. Op meerdere plekken in de regio zijn dezer dagen (muziek)evenementen onder namen als Area 51 Base Camp en Alienstock. Naast muziek staan er lezingen (over aliens) en films (ook over aliens) gepland.

Bier en vlaggen

Biermerk Budweiser sponsort  een van de feesten en biedt ‘buitenaardse’ hoofddeksels. Ook maakte het merk een vlag (voor 75 dollar) die de aandacht moet trekken van UFO's en hun bemanning.  Fastfoodgigant Arby’s verkoopt vanuit een special opgezet restaurant ‘het beste vlees voor buitenaards leven’. 

Het Amerikaanse biermerk Budweiser is een van de sponsors van de evenementen.
Volledig scherm
Het Amerikaanse biermerk Budweiser is een van de sponsors van de evenementen. © Getty Images

,,Dit  fenomeen is een perfecte combinatie van onze interesse in aliens, het buitenaardse, overheidssamenzweringen en de wens om te weten wat we nog niet weten", zegt socioloog Michael Ian Borer van de Universiteit van Nevada tegen persbureau AP. 

De twee Nederlandse YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep , die vorige week probeerden te weten te komen wat ze nog niet wisten, zijn donderdag ook weer vrij gelaten. De twee werden opgepakt toen ze met hun huurauto richting Area 51 reden en daarbij verschillende stopborden negeerden. Ze zaten meerder dagen vast en moeten een boete van 4500 dollar betalen. ,,Het is natuurlijk geen Nederlandse cel. Het is een klein celletje waar schimmels hangen en waar het naar urine ruikt. Heel gek om mee te maken”, aldus Sweep donderdagavond tegen Radio 538. Hij zei wel blij te zijn met de aandacht voor zijn YouTube-kanaal. 

Een ‘alienbar’ in de buurt van Area 51.
Volledig scherm
Een ‘alienbar’ in de buurt van Area 51. © AP
Twee bezoekers van de festiviteiten rond de basis.
Volledig scherm
Twee bezoekers van de festiviteiten rond de basis. © Getty Images
Medewerkers van een evenement bouwen een podium vlak voor waarschuwingsborden voor de militaire basis.
Volledig scherm
Medewerkers van een evenement bouwen een podium vlak voor waarschuwingsborden voor de militaire basis. © AP
De sfeer rond Area 51 is vooral jolig.
Volledig scherm
De sfeer rond Area 51 is vooral jolig. © AP
  1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
    PREMIUM
    Update

    Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

    In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.