Volledig scherm
Russische aanvallen op ziekenhuizen zouden tot doel hebben de Syrische president Bashar al-Assad te steunen. © AP

‘Rusland bombardeerde vier ziekenhuizen Syrië’

Russische gevechtsvliegtuigen hebben eerder dit jaar binnen twaalf uur vier ziekenhuizen in door rebellen bezet gebied in Syrië gebombardeerd. Dat schrijft The New York Times op basis van een uitgebreide reconstructie op basis van onder meer opnamen van de Russische luchtmacht en getuigenverklaringen.

Volgens de Amerikaanse krant maken deze luchtaanvallen, die op vijf mei werden uitgevoerd, deel uit van een patroon waarbij medische instellingen onder vuur worden genomen door troepen die de Syrische president Bashar al-Assad steunen.

De vier hospitalen hadden hun coördinaten doorgegeven aan de Verenigde Naties (VN) om te voorkomen dat ze tijdens luchtaanvallen onder vuur zouden komen te liggen. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN heeft vorige maand een intern onderzoek aangekondigd naar de gebombardeerde Syrische ziekenhuizen die hun exacte locatie aan de VN hadden doorgespeeld.

Diverse medische instellingen met banden met de VN zijn dit jaar beschadigd of verwoest door bommen. Rusland heeft ontkend bewust burgerdoelen aan te vallen.

  1. Vlaams ‘Most Wanted’ moordenaarskoppel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Vlaams ‘Most Wanted’ moorde­naars­kop­pel na ruim twintig jaar opgepakt in Afrika

    Het Vlaamse moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker van de ‘Belgium’s Most Wanted-lijst’ is gearresteerd. Het duo is verantwoordelijk voor de brute moord op een Britse zakenman, die in 1996 door spelende kinderen werd aangetroffen in de duinen, en werd al in 2011 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tot gisteren wisten ze echter uit handen van de politie te blijven.