Russische landingsvaartuigen passeren Noordzee: ‘Wat betekent dit? Wat zit er in die schepen?’
Wil Rusland doen geloven dat het in Oekraïne ook een landing vanuit zee voorbereidt? De vraag kan worden gesteld nu Russische ‘landingsschepen’ langs de Nederlandse kust naar het zuiden varen.
Voor de Nederlandse kust werden gisteren drie Russische schepen ‘begeleid’ door een hydrografisch opnemingsvaartuig en een NH-90-helikopter vanuit Den Helder. Nog drie schepen komen vandaag of morgen voorbij. Ze varen waarschijnlijk naar de Zwarte Zee.
De afgelopen dagen zijn zes Russische marinevaartuigen via de Grote Belt (zeestraat tussen de Deense eilanden Seeland en Funen) onderweg vanuit noordelijke Russische havens. Volgens Britse media behoren drie schepen tot de zogeheten Baltische Vloot en drie tot de Noordelijke Vloot, de machtigste van de vier vloten die deel uitmaken van de Russische marine. Het gaat om twee groepen van drie schepen die leeg zouden zijn maar elk 25 gepantserde voertuigen kunnen vervoeren.
De Korolev, de Minsk en de Kaliningrad zouden specifieke landingsschepen zijn wat volgens specialisten mogelijk kan wijzen op een operatie in de Zee van Azov, een relatief kleine zee onder Oekraïne. Rekening wordt daarom gehouden met een eerder bedacht scenario waarbij de Russen daar het reeds door separatisten gecontroleerde Donbas zouden willen verbinden met het schiereiland De Krim. Oekraïne zou dan een deel van zijn kustlijn kunnen kwijtraken, inclusief de havenstad Mariopoel in het zuidoosten, zo wil die theorie.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Niet gebruikelijk
Er varen wel vaker Russische schepen door de Noordzee maar het is niet gebruikelijk dat dit soort vaartuigen wordt verplaatst, aldus defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendael Instituut. De Russen hebben hun vloten regionaal goed georganiseerd en elke vloot beschikt over de benodigde capaciteiten. Als ze met die capaciteiten gaan schuiven van de Noordelijke Vloot naar de Zwarte Zeevloot dan zijn ze dus bezig daar bepaalde capaciteiten te versterken. Maar het is altijd de vraag waarom en of die schepen ook daadwerkelijk worden ingezet, benadrukt Zandee. Rusland heeft inmiddels militaire oefeningen op zee aangekondigd waar meer dan 140 schepen en zestig vliegtuigen aan zullen deelnemen. De oefeningen worden in januari en februari gehouden in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Noordelijke IJszee en de Stille Oceaan. Het Russische ministerie van de Defensie stelt dat er circa 10.000 militairen aan meedoen. De aankondiging komt in tijden van hoog opgelopen spanningen tussen het Westen en Rusland vooral over Oekraïne.
,,De Russen geven hiermee zeker signalen af maar dit kan ook een oefening zijn voor de Russische marine. Die recente versterkingen in Belarus voor militaire oefeningen zou je ook zo kunnen interpreteren. De vraag blijft natuurlijk wat erachter zit. Is het de voorbereiding van iets of is het bedoeld om de politieke druk nog verder op te voeren?”
De Russen geven hiermee zeker signalen af maar dit kan ook een oefening zijn voor de Russische marine
De schepen varen in internationale wateren en dat staat ze vrij. Dat Nederland poolshoogte gaat nemen is ook normaal. Zandee: ,,Dit is klassiek verkennen, zoals we vroeger met de Orions (maritieme patrouillevliegtuigen, red.) deden maar die helaas zijn wegbezuinigd. Dat we met een hydrografisch schip gaan kijken doet er niet zoveel toe, dat is geen teken van zwakte.”
Navo
Op het militaire hoofdkwartier van de Navo in Brussel wordt ook deze passage tegen het licht gehouden, weet Zandee. ,,Want wat betekent dit? Wat zit er in die schepen? Overigens wordt dat wel duidelijk want de weg naar de Zwarte Zee is nog lang.” Uiteindelijk moeten de schepen langs Gibraltar en door Bosporus (zeestraat in Turkije) waar de Britten en de Turken heel veel maritieme sensoren hebben.
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne staan op springen. Europese diplomaten spreken zelfs over de meest spannende week sinds de oorlog in het voormalige Joegoslavië:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Stilte voor een Russische storm in Oekraïne? ‘Iedereen wil op ergste voorbereid zijn’
Is dit de stilte voor de grote Russische storm in Oekraïne? Sommige Europese diplomaten praten over de spannendste week sinds de oorlog in het voormalige Joegoslavië. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
VIDEO
Magere maar tegelijk hoopvolle uitkomst eerste overleg tussen Navo en Rusland
Geen enkel inhoudelijk resultaat, wel nieuwe gesprekken: dat is de magere maar tegelijk hoopvolle uitkomst deze middag van het met spanning tegemoet geziene eerste Navo/Rusland-overleg in 2,5 jaar. De afspraak van de twee blokken om door te praten neemt mogelijk de acute dreiging weg van een nieuwe inval in Oekraïne, dat al wekenlang angstig toeziet hoe Rusland aan de oostgrens tanks, artillerie en ruim 100.000 strijdklare troepen samentrekt. -
Straatarm Haïti na natuurgeweld nu ten prooi aan wrede bendeoorlog
Ze noemen zich ‘Chen Mechan’ of '400 Mawozo’ en ze terroriseren de bewoners van de hoofdstad Port-au-Prince. Haïti had al veel te lijden door natuurrampen en corona, daar komt het extreme geweld door rivaliserende bendes nog eens bij. -
Lukoil koopt Russische tankstations en fabriek van Shell
Lukoil neemt de Russische tankstations en smeermiddelenfabriek over van olie- en gasconcern Shell. Hoeveel geld de Russische branchegenoot betaalt voor Shell Neft, zoals het Russische bedrijfsonderdeel heet, is niet naar buiten gebracht.
-
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
Verdachte gezinsmoord Geldermalsen stond niet onder suïcidetoezicht
De verdachte van het drama in Geldermalsen, waarbij maandag zijn vrouw Anna (38) en zoon Dani (6) omkwamen, vormde geen veiligheidsrisico en stond ook niet onder suïcidetoezicht in de Penitentiaire Inrichting (PI) in het Duitse Bielefeld. De gevangenis wist bij het intakegesprek ook niet waarvan hij werd verdacht. Dat zegt de directeur tegen deze site.