Volledig scherm
Oppositieleider Alexej Navalni. © AFP

‘Russische politie doet invallen bij grote actie tegen oppositie’

De Russische politie heeft op grote schaal invallen gedaan bij kantoren en aanhangers van oppositieleider Alexej Navalni. De oppositie maakt daar zelf melding van en spreekt over een poging tot intimidatie.

,,Het enige doel van de politie is onze spullen in beslag nemen en ons werk platleggen”, zegt een woordvoerster van Navalni. Ze klaagt dat de autoriteiten de oppositie een ‘zware slag’ willen toebrengen.

Agenten doorzochten volgens een naaste medewerker van oppositieleider Navalni meer dan 150 locaties in 39 steden, van de westelijke exclave Kaliningrad tot het oostelijke Vladivostok. ,,Het gaat niet alleen om kantoren en appartementen van coördinatoren, maar ook om de woningen van medewerkers en vrijwilligers”, schrijft politicus Leonid Volkov op Twitter.

Witwasonderzoek

De autoriteiten hebben nog niet gezegd wat de reden is voor de actie. Aanklagers openden vorige maand een onderzoek naar het witwassen van geld door de FBK-stichting van Navalni, die onderzoek doet naar corruptie. Navalni legt zelf een verband tussen de invallen en recente lokale verkiezingen.

Pro-Poetinpartij Verenigd Rusland verloor zondag in Moskou een derde van haar zetels. Dat gebeurde nadat de oppositieleider kiezers had opgeroepen strategisch te stemmen op kandidaten die niet op de hand van het Kremlin zijn.

De oppositieleider wijt de invallen van vandaag op zijn blog aan ‘hysterie’ die het gevolg zou zijn van zijn advies om ‘slim te stemmen’ bij de verkiezingen.

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.