Volledig scherm
De Saoedische kolonel Turki bin Saleh al-Malki toont de resten van de raketten en drones. © AFP

Saoedi-Arabië laat resten drones zien: ‘Iran sponsorde aanval’

Saoedi-Arabië heeft restanten getoond van raketten en drones die gebruikt zouden zijn bij de aanval op de olie-industrie in het land. Die is volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie ‘ontegenzeggelijk gesponsord door Iran’. Iran heeft tegengesproken dat het achter de aanval zit.

Volledig scherm
Fragmenten van de gebruikte raketten zouden aantonen dat Iran betrokken is bij de aanval. © AFP

De beschieting van de olie-installaties is opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, maar volgens de Saoedische autoriteiten is de aanval niet vanuit dat zuidelijke buurland uitgevoerd. ,,De aanval kwam uit het noorden”, aldus de woordvoerder. ,,We zoeken nog uit wat de precieze lanceerplek was.”

Er zijn volgens het ministerie in totaal 25 kruisraketten en onbemande vliegtuigjes gebruikt bij de aanval. Het wapentuig zou van Iraanse makelij zijn. Volgens de woordvoerder wijzen het bereik en de nauwkeurigheid van de wapens erop dat de Houthi's niet achter de aanval kunnen zitten.

Nieuwe drones

Een woordvoerder van de Houthi's zei direct na de Saoedische persconferentie dat sommige drones nieuw waren. Die onbemande toestellen hadden volgens hem een bereik tot 1700 kilometer. De aanval zou zijn uitgevoerd vanaf drie verschillende plekken in Jemen.

De opstandelingen waarschuwen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ook het doelwit kunnen worden van een aanval. De Emiraten maken ook deel uit van de coalitie tegen de Houthi's, maar zeiden enkele weken geleden dat ze hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen terugschroeven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is inmiddels voor topoverleg afgereisd naar Saudi-Arabië. Diplomatieke bronnen zeggen dat ook experts van de Verenigde Naties worden verwacht in het land. Zij moeten een internationaal onderzoek gaan uitvoeren naar het incident.