Volledig scherm
Leerlingen in Cambodja worden gecontroleerd voor ze examen gaan maken. © EPA

School Singapore helpt leerlingen spieken bij examen

Justitie in Singapore heeft een wel heel ingenieus spieksysteem ontrafeld. Een 32-jarige onderwijzeres heeft toegegeven dat ze in opdracht van haar directeur bij examens studenten aan de goede antwoorden hielp. De directeur verdiende daar leuk aan.

De onderwijzeres, Tan Jia Yan, deed zelf ook mee aan de examens, schrijft Channel News Asia. Ze filmde de opdrachten en stuurde die via een Facetime-verbinding  door naar collega's, die zich in een andere ruimte bevonden. Haar telefoon zat vastgeplakt aan haar blouse, en werd uit het zicht gehouden door een jas.

De studenten die werden geholpen, allen Chinezen, waren uitgerust met een telefoon, Bluetooth-verbinding en huidkleurige draadloze oortjes. Door die oortjes kregen ze van Tans collega's de antwoorden op de vragen ingefluisterd. Het bedrog werd ontdekt toen een surveillant een geluid hoorde tijdens een van de examens. Dat bleek uit de oortjes van een van de studenten te komen. 

Omkoping

De examenfraude vond in oktober 2016 plaats tijdens natuurkunde, scheikunde, wiskunde en Engels. Maandag stond Tan voor de rechter, en ze bekende meteen schuld. Haar collega's ontkennen.

Het bedrog werd volgens justitie geleid door Poh Yuan Nie. Hij is de directeur van de school, het Zeus Education Centre. Het motief voor de fraude zou omkoping zijn. Een Chinese zakenman zou Poh 1.000 dollar per  geslaagde student hebben betaald, naast een eenmalige som van 8.000 dollar.