Schotten en Noord-Ieren willen uit Verenigd Koninkrijk
Boris Johnson gaat vandaag naar het noorden van Engeland om daar kiezers te bedanken voor het vertrouwen en de verkiezingswinst. Schotland en Noord-Ierland staan nog even niet op zijn agenda terwijl juist daar nu grote problemen dreigen.
Delen per e-mail
Want zowel in Edinburgh als in Belfast wordt openlijk gepraat over het verbreken van de banden met het Verenigd Koninkrijk. De verkiezingen van donderdag zorgden zeker voor een triomf van Johnsons Conservatieven in Engeland en Wales. Maar in de twee andere delen van het Britse koninkrijk is de geest uit de fles en bepalen nationalistische partijen de toon. In Schotland veroverde de Scottish National Party (SNP) zelfs 48 van de 59 beschikbare zetels. In Noord-Ierland kregen de republikeinse partijen en vooral Sinn Féin – vroeger de politieke arm van de terreurgroep IRA - voor het eerst de meeste zetels in het Lagerhuis.
De protestantse en pro-Britse unionisten van de DUP kregen de hardste klappen. Nigel Dodds, de fractieleider van de partij in Westminster, verloor bovendien zijn zetel aan Sinn Féin. Dat kwam aan na jaren van gedoogsteun aan de Conservatieve regeringen van Theresa May en Boris Johnson.
Scherp
Door enorm te focussen op de brexit tijdens de verkiezingscampagne zette Boris Johnson de verhoudingen met Schotland en Noord-Ierland sowieso al op scherp. In beide delen van het koninkrijk stemde een meerderheid drie jaar geleden bij het referendum tégen brexit. ,,Boris Johnson mag dan wel een mandaat gekregen hebben om Engeland terug te trekken uit de Europese Unie. Hij heeft geen mandaat om met Schotland hetzelfde te doen’’, reageerde de Schotse premier Nicola Sturgeon. De SNP ruikt nieuwe kansen. Sturgeon eist dan ook een nieuw referendum over een Schots vertrek uit het Verenigd Koninkrijk. Vijf jaar geleden was er ook zo’n stemming, toen kwam de SNP (‘slechts’ 45 procent stemde voor onafhankelijkheid binnen de EU) duidelijk nog tekort de droom te verwezenlijken. Nu zou dat beter moeten lukken, hoopt Sturgeon.
Kans
In het politiek fragiele Noord-Ierland zien het Iers Nationalistische Sinn Féin (Keltisch voor ‘Wij Zelf’) en gematigder nationalistische partijen nu eveneens hun kans schoon vol op de Ierse herenigingstour te gaan. Veelzeggend was dat John Finucane, de man die de protestantse leider Nigel Dodds verdreef uit zijn kiesdistrict, in het noorden van Belfast, meteen begon over gesprekken met Dublin en Brussel. Niet met Londen. Sinn Féin dat traditioneel zijn zetels onbezet laat in Westminster (het zijn er zeven na donderdag) gaat nog harder ijveren voor een Ierse hereniging en wil zo ook binnen de EU blijven. Precies wat de protestanten niet willen.
Volgens Mary Lou McDonald, de leider van Sinn Féin, hoeven de Noord-Ierse unionisten en protestanten niet bang te zijn. ,,Dit is een grote kans voor iedereen die op het eiland woont”. Maar op straat in Belfast en in het grensgebied wordt dat toch vaak anders beleefd. Aan extremisten daar geen gebrek, ook niet aan wapens uit de dagen van terreuraanslagen en schietpartijen.
Waarnemers vrezen dat de spanning in Noord-Ierland door deze verkiezingsuitslag kan oplopen. Ook in Schotland als premier Johnson een heel Engelse koers blijft varen. De Conservatieven staan naast brexit meteen voor een andere grote uitdaging, anders dreigt het Verenigd-Koninkrijk echt uit elkaar te vallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Machtsoverdracht VS LIVE | Trump negeert in videoboodschap impeachment, app Parler komt mogelijk niet terug
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor een procedure die moet leiden tot het afzetten van Donald Trump. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanval op het Capitool een week geleden. Ook tien Republikeinse partijgenoten stemden voor de impeachment van Trump. De bal ligt nu bij de Senaat. Volg hieronder alle ontwikkelingen in ons liveblog. Het nieuws van de vorige dag lees je hier terug. -
PREMIUM
Navalny keert zondag terug naar Rusland: dit staat hem te wachten
Aleksej Navalny vliegt zondag vijf maanden na zijn vergiftiging vanuit Duitsland terug naar Rusland. Hoe zal de hardnekkigste opposant van de Russische president Vladimir Poetin zich voelen als zijn vliegtuig landt in Moskou? -
Jeanne (58) probeert al drie jaar lang te bewijzen dat ze niet dood is: ‘Volgens de staat ben ik niets’
Zo gezond als een vis en toch al drie jaar doodverklaard: dat is de situatie waar Jeanne Pouchain (58) uit Saint-Joseph, bij Lyon, zich in bevindt. Ze voelt zich kiplekker, alleen willen de Franse autoriteiten dat maar niet geloven. Volgens Frankrijk is ze overleden en haar op papier terug tot leven brengen blijkt allesbehalve een makkelijke klus. -
PREMIUM
Verkiezingen dik gewonnen, maar deze problemen wachten nu al op Boris Johnson
De Britse kiezer beloonde de ‘Get Brexit Done’-campagne van premier Boris Johnson met een klinkende verkiezingszege. Wat zijn de gevolgen van die overwinning voor de brexit, de Schotten, Jeremy Corbyn en Johnson zelf? -
Bagagecontrole bezorgt beveiligers luchthaven Berlijn elektrische schokken, aantal medewerkers ziek thuis
Tientallen beveiligers hebben al elektrische schokken opgelopen tijdens de handbagagecontrole op de nieuwe luchthaven van Berlijn (BER). De schokken waren soms zo hevig dat meerdere medewerkers naar het ziekenhuis moesten. Dienstenvakbond ver.di eist dat de in oktober geopende Terminal 1 voorlopig weer wordt gesloten, meldt de Berliner Morgenpost.
-
PREMIUM
Reportage ‘Natuurlijk praat Boris Johnson onzin, maar ik stem wel op hem’
Premier Boris Johnson wil de Britse verkiezingen van morgen winnen door zetels van Labour af te snoepen in afgebladderde steden als Grimsby die voor de brexit stemden. -
Gevangene met coronavirus in VS alsnog ter dood gebracht
De Amerikaanse autoriteiten hebben in Terre Haute in de staat Indiana alsnog een gevangene ter dood gebracht die besmet was geraakt met het coronavirus. Een rechtbank had eerder deze week opdracht gegeven de executie van de 52-jarige Corey Johnson uit te stellen, maar dat besluit is teruggedraaid in hoger beroep. -
Vijf lessen die we kunnen trekken uit Britse verkiezingsuitslag
De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen in Groot-Brittannië de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Vijf lessen die we kunnen trekken uit Londen.