Volledig scherm
© ANP

Sekswet van kracht: Zweden mogen pas na toestemming met elkaar naar bed

De nieuwe zogeheten goedkeuringswet gaat morgen van kracht in Zweden. De Scandinaviërs mogen alleen maar seks hebben als de ander ja zegt. Als dat niet gebeurt, is er sprake van een strafbaar feit en kan iemand zelfs veroordeeld worden voor verkrachting. 

Een app moet het makkelijker maken om aan de nieuwe wet te voldoen.  Voorafgaand aan seks moeten beide partijen expliciet toestemming geven met de app. Het digitale contract moet worden ondertekend met een Bank-ID, de Zweedse variant van Digid. 

Eerder was het in Zweden zo dat een verbale of non-verbale weigering van seks nodig was om tot een veroordeling voor verkrachting te komen. De Zweedse wet volgt op al het nieuws over seksuele intimidaties. 

Vrijwillig

De Zweedse wet geldt voor alle seksuele relaties, of het nu om een langdurige relatie of om een eerste  date gaat. ,,Seks moet altijd vrijwillig zijn",  zei premier Stefan Löfven vorig jaar, toen hij het wetsvoorstel introduceerde.

Hoe de wet wordt gehandhaafd, is nog maar de vraag. Critici zijn bang dat de app juist leidt tot misbruik. Een contract zou de indruk wekken dat men alles mag doen met de ander omdat er toestemming is verleend.

Nederlandse variant 

De Nederlandse app LegalFling is een reactie op de wet in Zweden.  Het idee is dat gebruikers voordat ze seks hebben in de app aanvinken wat ze in bed wel en niet willen doen. Die lijst delen ze via WhatsApp met hun partner. Gebruikers staan sterker als er regels worden overtreden omdat het contract  rechtsgeldig is. Als de voorwaarden overtreden worden, dan kan de gedupeerde met de ondertekende app naar de rechter stappen. 

,,Waarschijnlijk zal negen op de tien van de gebruikers zich netjes gedragen’, zegt Rick Schmitz, mede-uitvinder van LegalFling. ,,Maar mensen moeten er rekening mee houden dat wanneer iets gebeurt tegen iemands wil, je het haasje bent."