Het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe wordt beschouwd als een medestander van de president.
Volledig scherm
Het Republikeinse Congreslid John Ratcliffe wordt beschouwd als een medestander van de president. © REUTERS

Senaat VS akkoord met nieuwe inlichtingenchef Ratcliffe

Een meerderheid van de Amerikaanse senaat is vandaag akkoord gegaan met de de Republikein John Ratcliffe als de nieuwe inlichtingenchef. Hij was in februari voor de tweede keer door Donald Trump naar voren geschoven en zijn benoeming wordt door Amerikaanse media gezien als een overwinning voor de president.

De Senaat stemde langs de partijlijnen met 49 voor en 44 tegen de benoeming van Ratcliffe als hoofd van de National Intelligence. De Republikein trok zich begin augustus vorig jaar terug nadat er vragen waren gerezen over zijn gebrek aan ervaring en het mogelijk aandikken van zijn cv. Joseph Maguire, directeur van het Amerikaanse Centrum voor Terreurbestrijding, bekleedt de functie nu tijdelijk. Dit sinds het vertrek van Dan Coats, op 15 augustus vorig jaar. Adjunct-directeur Sue Gordon zou normaliter zijn tijdelijke opvolger zijn geweest maar het Witte Huis gaf de voorkeur aan een kandidaat van buiten de gangbare opvolgingslijn.

Of de 76-jarige Coats zelf ontslag nam of door de regering werd gedwongen te vertrekken, is niet bekend. Het is een publiek geheim dat Trump het niet echt met Coats ophad.

Medestander

John Ratcliffe wordt beschouwd als een medestander van de president en kwam in juli vorig jaar nog in beeld toen hij speciaal aanklager Robert Mueller tijdens een hoorzitting in het Congres ondervroeg. Als directeur van de nationale inlichtingendiensten is het zijn taak om de verschillende inlichtingendiensten van de Verenigde Staten te coördineren. Coats vervulde die functie sinds maart 2017.

De inlichtingenchef heeft een belangrijke coördinerende rol binnen de Amerikaanse inlichtingengemeenschap, die bestaat uit zeventien diensten. De president schoof eerder het Republikeinse congreslid John Ratcliffe naar voren als toekomstige directeur. Hij trok zich kort daarop terug nadat er forse kritiek kwam op zijn gebrek aan ervaring en twijfels ontstonden over zijn geschiktheid.

  1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.