Volledig scherm
Jeanine Áñez . © AFP

Senator benoemd tot interim-president van Bolivia

Het constitutionele hof in Bolivia bevestigt de aanstelling van Jeanine Áñez van oppositiepartij Nationale Eenheid als interim-president van het land. Ze volgt tijdelijk de naar Mexico gevluchte president Evo Morales op. De verklaring van het hof komt nadat Áñez zichzelf eerder uitriep tot waarnemend president.

Ze deed dat tijdens een sessie van het congres waarbij het benodigde quorum, om een tijdelijke vervanger aan te wijzen, niet werd gehaald. Er waren niet genoeg parlementariërs omdat de leden van Morales’ Beweging voor Socialisme de zitting boycotten.

Áñez is de tweede vicepresident van de senaat en constitutioneel gezien de eerst aangewezene voor het presidentschap omdat de vicepresident en de leiders van de senaat en het Lagerhuis ook ontslag hebben genomen. Het constitutionele hof bevestigt dat dit de juiste gang van zaken is. Haar belangrijkste taak wordt het om nieuwe verkiezingen te organiseren. Die moeten binnen 90 dagen worden gehouden.

Morales heeft via Twitter de eerdere stap van Áñez scherp veroordeeld en spreekt van ‘de meeste stiekeme en snode staatsgreep in de geschiedenis.’ De links-radicale Morales regeerde Bolivia van 2006 tot afgelopen zondag toen hij tijdens massale protesten tegen zijn regime plotseling aftrad.

  1. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 71 procent van hun lichaam brandwonden.