Volledig scherm
De Servische premier Ana Brnabic hoopt dat de Servische bevolking weer gaat groeien. © EPA

Servië wil meer kinderen

'Mamma, ik wil niet alleen blijven, pappa, ik wil een broertje'. Met deze en andere slogans probeert de Servische regering van premier Ana Brnabic de inwoners aan te zetten tot meer voortplantingsdrift.

De bevolking van het land loopt terug. En dat moet stoppen, zegt minister van demografie Slavica Djukic Dejanovic. De gemiddelde Servische vrouw krijgt 1,46 kind. Dat is te weinig om de bevolking op peil te houden. In 2002 telde het land nog bijna 7,5 miljoen inwoners, nu zijn dat er minder dan 7,2 miljoen. Naast het lage aantal kinderen per vrouw worstelt het land ook met een grote emigratie. 

De veroudering van de bevolking gaat in een rap tempo, stelt ook het Servische instituut voor de statistiek. In 2017 stonden 100.834 sterfgevallen tegenover 64.734 geboorten, een negatief saldo van ruim 36.000.

Om die tendens een halt toe te roepen, worden 'zeer binnenkort' overal in het land affiches opgehangen met leuzen als 'wacht niet met kinderen krijgen' of 'Liefde en baby's is alles wat we nodig hebben', maar ook 'Wonderen gebeuren niet zomaar, ze worden geboren'.

Quote

Liefde en baby's is alles wat we nodig hebben

Niet iedereen in Servië is even blij met het initiatief. Minister van infrastructuur Zorana Mihajlovic, zeer invloedrijk in het land, vreest dat de oproep alleen maar contraproductief werkt. ,,Het lijkt wel alsof van alle vrouwen nu geëist wordt dat ze kinderen krijgen.'' Zij is bovendien in een felle polemiek verwikkeld met de nog altijd machtige orthodoxe kerk in het land die het recht op abortus betwist.

Premier Ana Brnabic staat achter de campagne: ,,We kunnen spreken over economische groei, maar zonder goede resultaten in de demografische politiek hebben we geen toekomst.'' En Dejanovic voegt daar aan toe: ,,Op dit moment krijgt 52 procent van de vrouwen slechts één kind. Om de bevolking op peil te houden moet 44 procent van de vrouwen twee kinderen krijgen en 45 procent drie.''