Volledig scherm
Premier Marjan Sarec praat met de pers na de aankondiging van zijn ontslag. © REUTERS

Sloveense premier stapt op en kondigt verkiezingen aan

De Sloveense premier Marjan Šarec heeft vandaag zijn ontslag aangekondigd en roept op tot vervroegde verkiezingen. De beslissing van Šarec, voormalig cabaretier en premier sinds augustus 2018, komt nadat zijn regering er niet in was geslaagd om belangrijke wetgeving door het parlement te loodsen.

De gematigde Šarec (van de centrumlinkse LMS-partij) leidde een linkse minderheidsregering. ,,Met deze coalitie en deze situatie in het parlement kan ik niet voldoen aan de verwachtingen van het volk’’, aldus de premier. ,,Dat zou ik wel kunnen doen na een verkiezing.’’ Vlak voordat de verklaring van Šarec openbaar werd, meldden Sloveense media dat de minister van Financiën ontslag heeft genomen.

Parlementair spreker Dejan Zidan zei dat nieuwe verkiezingen mogelijk in de tweede helft van april kunnen worden gehouden. Het worden de vierde keer verkiezingen in korte tijd. 

De centrumlinkse LMS-partij kreeg tijdens de verkiezingen in juni 2018 12 procent van de stemmen, en Šarec vormde in september met moeite een coalitie met vier andere centrum-linkse partijen. Bij elkaar hadden ze maar 43 van de 90 zetels in het parlement. 

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.