Volledig scherm
De khat zat volgens de Franse douane verstopt in vijftien sporttassen. © Douane Française

Smokkel van ruim 100 kilo khat kost Nederlanders flink wat duiten

Twee Nederlanders zijn in Frankrijk veroordeeld voor het smokkelen van 106 kilo khat. De in Europa verboden drug zat verstopt in maar liefst vijftien tassen. De smokkelaars van 56 en 60 jaar waren onderweg van Israël naar Schiphol.

De rechtbank in de Parijse voorstad Bobigny veroordeelde de Nederlanders woensdag tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden, melden Franse media. Daarnaast kregen de mannen elk een boete opgelegd van 10.000 euro alsook een verbod om het Franse grondgebied de komende vijf jaar te betreden. 

Het duo liep begin vorige week tegen de lamp tijdens een tussenstop op de luchthaven van Roissy Charles de Gaulle. De douane vond het grote aantal tassen van de twee verdacht en onderschepte daarna de lading khat. De twijgjes met jonge bladeren, afkomstig van struiken die worden gekweekt in het oosten van Afrika en op het Arabisch Schiereiland, hebben een stimulerend effect. Dat wordt verkregen door erop te kauwen en is volgens deskundigen te vergelijken met de werking van amfetaminen. 

Smokkel-piek

De khat-vangst op de Parijse luchthaven was volgens de Franse nieuwszender Europe 1 al de vijfde in tien dagen tijd. Daarbij werden in totaal tien smokkelaars gearresteerd en nam de douane voor ruim 750 kilo aan twijgjes in beslag. Een reizigster die woensdag tegen de lamp liep met 99 kilo in haar bagage, werd in snelrecht veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Vijf anderen kregen elk een gevangenisstraf opgelegd van vijf maanden. De laatste twee, die dinsdag werden gearresteerd met 110 kilo khat bij zich, moeten nog voorkomen. 

Gelet op de hoeveelheden waren de drugs niet bestemd voor persoonlijke consumptie. De douane vermoedt dat de smokkelaars de Israëlische gemeenschap in Parijs wilden bevoorraden.

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.