De khat zat volgens de Franse douane verstopt in vijftien sporttassen.
Volledig scherm
De khat zat volgens de Franse douane verstopt in vijftien sporttassen. © Douane Française

Smokkel van ruim 100 kilo khat kost Nederlanders flink wat duiten

Twee Nederlanders zijn in Frankrijk veroordeeld voor het smokkelen van 106 kilo khat. De in Europa verboden drug zat verstopt in maar liefst vijftien tassen. De smokkelaars van 56 en 60 jaar waren onderweg van Israël naar Schiphol.

De rechtbank in de Parijse voorstad Bobigny veroordeelde de Nederlanders woensdag tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden, melden Franse media. Daarnaast kregen de mannen elk een boete opgelegd van 10.000 euro alsook een verbod om het Franse grondgebied de komende vijf jaar te betreden. 

Het duo liep begin vorige week tegen de lamp tijdens een tussenstop op de luchthaven van Roissy Charles de Gaulle. De douane vond het grote aantal tassen van de twee verdacht en onderschepte daarna de lading khat. De twijgjes met jonge bladeren, afkomstig van struiken die worden gekweekt in het oosten van Afrika en op het Arabisch Schiereiland, hebben een stimulerend effect. Dat wordt verkregen door erop te kauwen en is volgens deskundigen te vergelijken met de werking van amfetaminen. 

Smokkel-piek

De khat-vangst op de Parijse luchthaven was volgens de Franse nieuwszender Europe 1 al de vijfde in tien dagen tijd. Daarbij werden in totaal tien smokkelaars gearresteerd en nam de douane voor ruim 750 kilo aan twijgjes in beslag. Een reizigster die woensdag tegen de lamp liep met 99 kilo in haar bagage, werd in snelrecht veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Vijf anderen kregen elk een gevangenisstraf opgelegd van vijf maanden. De laatste twee, die dinsdag werden gearresteerd met 110 kilo khat bij zich, moeten nog voorkomen. 

Gelet op de hoeveelheden waren de drugs niet bestemd voor persoonlijke consumptie. De douane vermoedt dat de smokkelaars de Israëlische gemeenschap in Parijs wilden bevoorraden.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.