Soedan levert ex-president al-Bashir uit aan strafhof in Den Haag
Soedan gaat de voormalige president Omar Hassan al-Bashir uitleveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een minister woensdag in Khartoem bevestigd. Hij zei dat ook andere voormalige leiders van het land worden overgedragen aan het hof.
De nu 77-jarige al-Bashir pleegde in 1989 een militaire staatsgreep en bleef tientallen jaren als autoritair leider aan de macht. Hij heeft in grote delen van het land bloedige etnische oorlogen gevoerd en wordt al jaren gezocht door het ICC wegens gruwelen gepleegd in de noordwestelijke regio Darfur.
De stap is opmerkelijk. Soedan zou hem eerst zelf berechten, maar ziet daar kennelijk nu toch van af. Sinds de omverwerping van al-Bashir door het leger in 2019, in de nasleep van massale protesten tegen zijn bewind, werd Soedan geleid door een civiel-militaire overgangsregering. Die heeft toegezegd recht te doen aan de vele slachtoffers van misdaden die zijn begaan onder de voormalige dictator. Vorig jaar sloten de regering van Soedan en rebellengroepen een belangrijke vredesovereenkomst.
300.000 doden
De Verenigde Naties gaan er vanuit dat onder al-Bashir 300.000 mensen zijn omgekomen en 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd. Dat gebeurde in een burgeroorlog, die uitbrak in 2003 toen voornamelijk niet-Arabische rebellen de wapens opnamen tegen de door Arabieren gedomineerde centrale regering in de hoofdstad Khartoem. De zwart-Afrikaanse bevolking voelde zich systematisch gediscrimineerd.
De regering van al-Bashir zette daarop een beruchte, aan de regering gelieerde militie in: de Janjaweed. De strijders werden gerekruteerd uit de nomadische volkeren in de regio. De Janjaweed werden een instrument voor een systematische etnische zuivering, waarbij niet-Arabische dorpen werden platgebrand en de inwoners vermoord of verjaagd. Vluchtelingen werden tot over de landsgrenzen achternagezeten. In de zomer van 2004 zouden er al meer dan 10.000 mensen zijn vermoord. Een miljoen mensen sloegen op de vlucht.
Mensenrechtenorganisaties beschuldigden al-Bashir en zijn voormalige medewerkers al snel van een politiek van de verschroeide aarde: er werd op grote schaal gemoord, verkracht, geplunderd en platgebrand. Al-Bashir heeft de beschuldigingen tegen hem ontkend en wist de dans te ontspringen bij eerdere pogingen om hem naar het Haagse tribunaal te sturen. In een interview met de Britse krant The Guardian gaf al-Bashir tien jaar geleden toe verantwoordelijk te zijn ‘voor alles wat er in het land gebeurt’, maar hij zei ook dat het conflict in Darfur werd verdraaid en overdreven in de westerse media. In een ander commentaar weersprak al-Bashir alle beschuldigingen van de aanklagers in Den Haag. Volgens hem was het de plicht van een president om tegen opstandelingen te vechten. Zijn strijd was nooit gericht tegen burgers in Darfur, aldus al-Bashir.
Al-Bashir wordt momenteel vastgehouden in de zwaarbeveiligde Kober-gevangenis in Khartoem, samen met voormalige assistenten die ook door het ICC worden gezocht. Hij werd na zijn afzetting tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld wegens corruptie.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom de wereldmedia wachten op een bijzondere ‘daderwandeling’ (van Donald Trump)
Camerateams vanuit heel de wereld staan opgesteld op de stoep van de New Yorkse strafrechter in Lower Manhattan. Allemaal hopen ze op dramatische beelden van oud-president Donald Trump die zich waarschijnlijk binnenkort moet melden voor mogelijk geknoei met verkiezingsfondsen. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Groot klimaatrapport: ‘Als we doen wat we beloven, warmt de aarde eind deze eeuw slechts 2 graden op’
Als China, India en de Europese Unie zich houden aan hun belofte om spoedig uitstootneutraal te worden, dan kan de aardse opwarming aan het eind van deze eeuw beperkt blijven tot ongeveer twee graden. Dat stelt klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren, die meeschreef aan het nieuwste klimaatrapport van het IPCC.
-
Prominente politica in Tanzania wil homo’s laten castreren
De vooraanstaande Tanzaniaanse politica Mary Chatanda heeft zich zondag sterk gemaakt voor de castratie van seksueel actieve homo’s. De voorzitster van de vrouwenvleugel van regeringspartij CCM (Revolutionaire Staatspartij) deed haar huiveringwekkende voorstel tijdens festiviteiten ter gelegenheid van het ambtsjubileum van Samia Suluhu Hassan, de eerste vrouwelijke president van het Oost-Afrikaanse land. Zij volgde twee jaar geleden John Magufuli op na diens overlijden. -
-
-
Soedan sluit historisch vredesakkoord met rebellen
De regering van Soedan en belangrijke rebellengroepen zijn het eens geworden over een historische vredesovereenkomst. Die moet een einde maken aan bloedige binnenlandse oorlogen, die al sinds de onafhankelijkheid in 1955 in verscheidene delen van het uitgestrekte Afrikaanse land hebben gewoed. -
PREMIUM
Wat willen Poetin en Xi van elkaar? ‘Als China Taiwan ooit aanvalt, heeft het Russische hulp hard nodig’
De Chinese leider Xi Jinping kwam maandagmiddag aan in Moskou voor een driedaags bezoek. Later op de dag nuttigde hij met Vladimir Poetin een informele lunch. Beiden noemden elkaar een ‘goede vriend’. Maar wat willen ze nog meer?