Spaans parlement scherpt wet aan: alleen seks na instemming
Spanje heeft volgens de minister van Gelijkheid, Irene Montero, een grote stap gezet in de aanpak van ‘seksuele terreur en de cultuur van verkrachting’. Het lagerhuis van het parlement in Madrid stemde donderdag in met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks.
Aanranding wordt in principe als verkrachting beschouwd, ongeacht of het slachtoffer zich verzet of het uit angst laat gebeuren. Straffen kunnen oplopen tot vijftien jaar cel. Strafbaar worden ook ‘intimiderende’ complimenten en het verspreiden van seksvideo’s.
Alleen parlementariërs van de conservatieve Volkspartij (PP) en het uiterst rechtse Vox stemden tegen de zogenoemde ‘Alleen ja is ja’-wet. Zij denken dat onschuldigen er de dupe van kunnen worden.
In haar nopjes
Minister Montero van de linkse partij Podemos is in haar nopjes. ,,Vandaag is een geweldige dag voor alle vrouwen. We waren het aan alle slachtoffers van seksueel geweld verschuldigd. De feministische beweging schrijft geschiedenis in Spanje.”
De wet komt er op haar initiatief na geruchtmakende groepsverkrachtingen waarbij de daders met lichte straffen waren weggekomen. Goedkeuring van de senaat wordt als een formaliteit beschouwd.
Menstruatieverlof
Het is de tweede wet die in korte tijd op goedkeuring kan rekenen in Spanje. Het land geeft ook vrouwen met ernstige menstruatieklachten het recht om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen. Ook die wet komt uit de mouw van Montero. Volgens het wetsvoorstel zouden vrouwelijke werknemers maandelijks drie tot vijf dagen ziekteverlof krijgen wegens menstruatiepijnen. Ook moeten onder meer scholen en gevangenissen menstruatieproducten, zoals maandverbanden en tampons, gratis aanbieden. Ook de btw op die producten, die nu nog tien procent bedraagt, wordt afgeschaft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
Ook in Nederland groeit vraag naar menstruatieverlof: ‘Belachelijk dat het zo lang duurt’
In Spanje krijgen vrouwen met ernstige menstruatieklachten binnenkort het recht om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen. Ook in Nederland groeit de vraag naar zo'n verlof, maar daar is nog geen zicht op. ,,Het is belachelijk dat het zo lang duurt.” -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Spanje kondigt als eerste land in Europa menstruatieverlof aan
De Spaanse regering staat op het punt om een nieuwe wet goed te keuren die vrouwen met ernstige menstruatieklachten het recht geeft om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen. -
Trein richting Amsterdam strandt in Tiroler tunnel wegens brand, reizigers geëvacueerd
De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol geëvacueerd, melden de regionale autoriteiten. Volgens de NS zaten waarschijnlijk ook Nederlanders in de trein, al is niet bekend hoeveel. De brand is inmiddels geblust.
-
Oud-topman Italiaanse fabriek Eternit krijgt 12 jaar cel wegens asbest in bouwmaterialen
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
met video
Nederlandse filters en waterpompen naar rampgebied Oekraïne: ‘Mensen zijn niet verzekerd’
Slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne krijgen noodhulp uit Nederland. Stichting De Leeuw Kyiv is een inzamelingsactie begonnen voor de aanschaf van onder meer waterfilters en waterpompen.