Sri Lanka stelt dodental aanslagen bij: 100 minder dan gemeld

Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka op zondag is ongeveer 100 minder dan de 359 die oorspronkelijk werden gemeld. Dat heeft een hoge Sri Lankaanse functionaris laten weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies naar het land aangescherpt. Nederlanders moeten er alleen heen gaan als dat noodzakelijk is.

Volledig scherm
Een begrafenis in Sri Lanka na de de aanslagen © AP

,,Het kunnen er 250 of 260 zijn. Ik kan het niet precies zeggen’’, aldus Anil Jasinghe, de directeur-generaal van de gezondheidsdiensten in Sri Lanka. ,,Er zijn zo veel lichaamsdelen en het is moeilijk om een exact cijfer te geven’’, stelt hij. De schatting van Jasinghe is zo'n honderd lager dan getallen die eerder naar buiten kwamen. Toen werd nog gesproken van ruim 350 doden.

Onder de dodelijke slachtoffers van de zelfmoordaanslagen zitten tientallen buitenlanders, onder wie drie Nederlanders. Er liggen nog honderden gewonden in ziekenhuizen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies voor Sri Lanka aangepast. Mensen wordt aangeraden alleen naar Sri Lanka af te reizen als dit noodzakelijk is. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement. De veiligheidssituatie in het hele land is momenteel onvoorspelbaar en onzeker, aldus het advies.

Eerder vandaag waarschuwde ook de Britse overheid al voor de gevaren van reizen naar Sri Lanka.

Volledig scherm
Een soldaat bewaakt de St. Anthony's Shrine in Colombo © AFP
  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.