Meer dan 400 migranten van verschillende nationaliteiten bevonden zich aan boord van een schip dat dit weekeinde voor de kust van Lampedusa onderschept werd.
Volledig scherm
Meer dan 400 migranten van verschillende nationaliteiten bevonden zich aan boord van een schip dat dit weekeinde voor de kust van Lampedusa onderschept werd. © EPA

Steeds meer bootvluchtelingen bereiken Italiaans eiland Lampedusa

De Italiaanse autoriteiten zien opnieuw een toename aan bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Alleen al dit weekeinde bereikten ruim 1.400 migranten het Italiaanse eiland Lampedusa, dat tussen Noord-Afrika en Sicilië ligt. Een ngo waarschuwt dat nog enkele honderden anderen in moeilijkheden verkeren in Maltese wateren.

 1. Eerste verdachte van oorlogsmisdaden Kosovo in september voor tribunaal in Den Haag

  Eerste verdachte van oorlogsmis­da­den Kosovo in september voor tribunaal in Den Haag

  Het proces tegen de voormalige rebellenleider Salih Mustafa uit Kosovo begint in september, heeft de internationale Kosovo-rechtbank in Den Haag zaterdag bekendgemaakt. Mustafa was een belangrijk commandant van het zogenoemde Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) tijdens het Kosovo-conflict van 1998-99 en wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Hij werd september vorig jaar gearresteerd en overgebracht naar Den Haag.
 2. Vanwege corona heeft Lampedusa maar plek voor 90 vluchtelingen, er zitten er 1100
  Play
  PREMIUM
  Video

  Vanwege corona heeft Lampedusa maar plek voor 90 vluchtelin­gen, er zitten er 1100

  De stroom bootjes die vanuit Noord-Afrika het zuiden van Italië bereiken blijft maar groeien. Alleen al in de maand juli voeren meer dan zesduizend migranten de Middellandse Zee over. De opvangcentra op Lampedusa en Sicilië zijn overvol en steeds meer migranten proberen uit de centra te ontsnappen. De coronacrisis maakt de opvang van migranten nog gecompliceerder. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een uitzonderlijke situatie.