Volledig scherm
Zwerfhonden worden opgevangen in een dierenopvang in Myanmar, waar rabiës voorkomt en jaarlijks slachtoffers maakt. De opvang is onderdeel van een overheidsprogramma om de ziekte te bestrijden en slachtoffers te voorkomen. © AFP

Steeds meer meldingen van Nederlanders getroffen door hondsdolheid

Alarmcentrale Eurocross krijgt steeds meer meldingen van Nederlandse reizigers die vrezen dat ze besmet zijn geraakt met rabiës, oftewel hondsdolheid, nadat ze zijn gekrabd door een hond, kat of aap. In 2018 kwamen er 342 meldingen binnen, een jaar eerder waren dat er nog 264, en in 2016 163. De meeste gevallen waren in Indonesië, Thailand en Vietnam.

Elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës, meldt Eurocross. De infectieziekte kan worden overgebracht door een geïnfecteerd dier. Meestal gebeurt dat via een hondenbeet. In Nederland komt rabiës voor bij vleermuizen. In het buitenland kunnen ook vossen, apen en katten de ziekte bij zich dragen. 

,,Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Wie denkt dat hij besmet is, moet zo snel mogelijk naar de dokter om de benodigde injecties te halen.

Speeksel

Hondsdolheid is een virusziekte, die zoogdieren meestal aan elkaar doorgeven via speeksel. Het virus verspreidt zich langzaam door het lichaam totdat het in het centrale zenuwstelsel terechtkomt, behandeling moet plaatsvinden voordat het daar terechtkomt. 

De ziekte treft vooral de jongsten en de armsten, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hondsdolheid komt in zo’n 150 landen voor, met name in Afrika en Azië. Vooral op het platteland, waar vaccins niet of amper beschikbaar zijn, heeft rabiës vaak de dood tot gevolg. 

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.