Een storm bemoeilijkt vandaag de zoektocht naar een onderzeeër die sinds woensdag wordt vermist in het zuiden van de Atlantische Oceaan.
Volledig scherm
Een storm bemoeilijkt vandaag de zoektocht naar een onderzeeër die sinds woensdag wordt vermist in het zuiden van de Atlantische Oceaan. © AFP

Storm bemoeilijkt zoektocht naar onderzeeër

Een storm bemoeilijkt vandaag de zoektocht naar een onderzeeër die sinds woensdag wordt vermist in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Marineschepen komen door de harde wind en golven die tot acht meter hoog zijn nauwelijks aan het zoeken van de ARA San Juan toe.

Daarom wordt vooral met helikopters gezocht. ,,De verwachting is helaas dat de weersomstandigheden in de komende 48 uur niet veranderen'', zei een admiraal van de marine.

Het Argentijnse ministerie van Defensie liet weten dat de onderzeeër mogelijk via signalen contact heeft proberen te zoeken. Die signalen werden gisteren aan het eind van de ochtend en begin van de middag verzonden. De zeven ontvangen, maar niet beantwoorde, oproepen via een satelliettelefoon kunnen wellicht meer informatie verschaffen over het lot van de vermiste onderzeeboot met 44 opvarenden.

De oproepen, die tussen de vier en 36 seconden lang zijn, worden nu onderzocht. Hiervoor heeft Argentinië een gespecialiseerd Amerikaans bedrijf ingeschakeld dat de locatie van de signalen mogelijk kan achterhalen. Het vermoeden is dat de oproepen geen contact met de wal hebben kunnen maken vanwege het slechte weer.

Voldoende eten

Het laatste teken van leven van de 35 jaar oude, in Duitsland gebouwde ARA San Juan was op 432 kilometer uit de Argentijnse zuidkust. Volgens de marine is er voorlopig nog voldoende eten aan boord van de Ara San Juan.

  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.