Strijd om de opvolging van Merkel: CDU en CSU moeten uit twee kroonprinsen één kiezen
De Duitse regeringspartijen CDU en CSU hebben er naast het breken van de derde coronagolf een probleem bij. Ze moeten een gezamenlijke kandidaat kiezen voor de opvolging van bondskanselier Angela Merkel, maar de zusterpartijen steunen elk hun eigen ‘kroonprins’.
De CDU-top koos maandagmorgen Armin Laschet als kandidaat voor de opvolging van ‘hun’ bondskanselier Angela Merkel. Die is niet meer verkiesbaar bij de parlementsverkiezingen in september. De 60-jarige minister-president van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) is sinds januari voorzitter van de CDU en maakt daarmee automatische de meeste aanspraak op het kandidaatschap.
De leiding van de veel kleinere Beierse zusterpartij CSU sprak maandagmiddag haar unanieme steun uit voor Markus Söder. De 51-jarige partijvoorzitter stelde zich zondag kandidaat voor het bondskanselierschap namens de Union - de verzamelnaam voor CDU en CSU - maar deed dit onder het voorbehoud dat ‘grote zus’ CDU zijn kandidatuur zou steunen. Dat gebeurde niet, want die steun ging naar Armin Laschet. Desondanks wil Söder voorlopig van geen wijken weten. ,,Niet alleen de mening van de partijbesturen is van belang, ook die van de leden van de Bondsdag-fractie’’, zei hij maandagmiddag.
Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat. Vaststaat dat er één kandidaat moet komen die voor de Duitse christendemocraten een gooi doet naar het kanselierschap. ‘Bruggenbouwer’ Laschet zag zijn populariteit onder de bevolking de afgelopen maanden dalen vanwege zijn zwalkende coronakoers in NRW, waarbij hij in de eerste golf om versoepelingen van de lockdown riep en nu pleit voor een korte, harde lockdown om de derde golf te stoppen.
‘Aanpakker’ Söder zag zijn populariteit daarentegen stijgen, vooral vanwege zijn harde coronakoers. Iets meer dan de helft van de Duitsers (58 procent) wil hem als nieuwe bondskanselier, bleek zondag uit de ARD-Deutschlandtrend. Laschet behaalde in de peiling slechts 19 procent.
Groenen
Verwacht wordt dat de partijen eerdaags de knoop doorhakken. Niet alleen vanwege de druk vanuit beide partijen om snel duidelijkheid te scheppen, maar ook omdat de Duitse Groenen volgende week maandag hun kandidaat voor het kanselierschap bekendmaken. Bündnis 90/Die Grünen is de grote concurrent voor de christendemocraten.
CDU en CSU kregen de afgelopen maanden te maken met een mondkapjes- en lobbyschandaal en worden als grootste regeringspartij verantwoordelijk gehouden voor de problemen bij de coronabestrijding en vaccinatiecampagne. Ze zijn volgens critici het gevolg van bureaucratie, te weinig flexibiliteit en een falend crisismanagement. Ook enkele niet waargemaakte beloftes van gezondheidsminister Jens Spahn (CDU), onder andere over sneltests, worden zijn partij aangewreven.
Desondanks zijn de christendemocraten volgens de laatste peilingen nog steeds de sterkste partij met 27 procent van de stemmen maar dat percentage daalt terwijl de Groenen dichterbij komen en met 22 procent de tweede grootste partij zijn, zo bleek zondag uit de ARD-Deutschlandtrend. De Groenen waren ook de grote winnaar bij de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts, vorige maand.
De SPD, die met CDU en CSU in de Duitse regering zit, maakte in augustus vorig jaar haar kandidaat voor Merkels stoel al bekend. Dat is minister van Financiën Olaf Scholz (62), tevens vicekanselier.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit gebeurde er vannacht
Zelenski wil alleen praten met Poetin, Russische nationalisten voeren de druk op
Als er serieus gepraat gaat worden over het einde van de strijd, dan alleen met Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. En in Rusland roepen veteranen op tot een fellere oorlog. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Merkel is het beu: Als deelstaten coronamaatregelen niet goedschiks uitvoeren, dan maar kwaadschiks
Drie dagen voordat bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten weer zouden vergaderen over de lockdown in Duitsland, is die vergadering afgeblazen. Aanleiding is dat een ruzie over de te varen coronakoers flink aan het escaleren is. Berlijn wil uniforme en hardere maatregelen in heel het land om de derde golf te breken, een aantal deelstaten ligt dwars. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Menno Snel geen kandidaat meer voor Europese topbaan: ‘Jammer dat ik het niet geworden ben’
Oud-staatssecretaris van financiën Menno Snel (D66) heeft zich formeel teruggetrokken als kandidaat voor de topfunctie bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg. Dat melden bronnen in Brussel. ,,Jammer dat ik het niet geworden ben”, verklaart Snel.
-
met video
Biden bereid geweld te gebruiken om Taiwan te verdedigen: ‘China flirt met gevaar’
De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de Verenigde Staten bereid zijn om geweld te gebruiken om zo Taiwan te verdedigen tegen China. Hij noemt dat een belofte die het land zichzelf heeft opgelegd. -
Machtsstrijd binnen Merkel’s CDU: Jetzt geht’s los!
De strijd om de macht binnen de in crisis verkerende partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is geopend. Nadat de eerste kandidaat voor het CDU-voorzitterschap zich vorige week al bekend had gemaakt, deden een tweede en derde dat vanmorgen. De huidige voorzitter vertrekt vanwege de taboedoorbrekende samenwerking van partijgenoten met de rechts-radicale AfD in de deelstaat Thüringen. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.