De olifanten worden meestal geveld met giftige pijlen. Wanhopig gaan ze dan op zoek naar water. De meeste karkassen worden dan ook aan de rivier aangetroffen, nadat de stropers hebben toegeslagen.
Volledig scherm
De olifanten worden meestal geveld met giftige pijlen. Wanhopig gaan ze dan op zoek naar water. De meeste karkassen worden dan ook aan de rivier aangetroffen, nadat de stropers hebben toegeslagen. © Elephant Family

Stroperij van olifantenhuiden in opmars: ‘Zorgwekkender dan ivoorstroperij’

Het voorbije jaar is de verkoop van olifantenhuiden, die verwerkt worden in ‘medicinale’ poeders en pillen en in juwelen, flink toegenomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Elephant Family, een ngo die zich inzet voor de bescherming van Aziatische olifanten. Het rapport werd gisteren gepubliceerd naar aanleiding van World Elephant Day.

Parels van onderhuids olifantenvet worden steeds populairder.
Volledig scherm
Parels van onderhuids olifantenvet worden steeds populairder. © Elephant Family

Niet alleen de ivoorhandel zorgt ervoor dat olifantenpopulaties zwaar onder druk staan. Sinds vorig jaar blijken ook olifantenhuiden steeds populairder. In verscheidene regio’s in Zuidoost-Azië worden olifanten daardoor met uitsterven bedreigd.

Elephant Family startte een onderzoek naar de illegale huidenhandel in 2016 en trof sindsdien al honderden gevilde olifanten aan. In 2018 publiceerde de ngo een rapport over de handel in huiden, gisteren volgde een update. Sommige van de getroffen olifanten leefden in gevangenschap, maar evenzeer vonden onderzoekers een volledig uitgemoorde kudde van 25 volwassenen en kalfjes. De meeste olifanten worden gestroopt in Myanmar, zo blijkt.

De opmars van deze praktijk is zo mogelijk nog onrustwekkender dan de ivoorstroperij, stelt de organisatie. Voor de huiden komen immers ook kalfjes en vrouwtjes zonder slagtanden in aanmerking. Die blijven voor ivoorstropers buiten schot.

De illegale handel in de huid en andere lichaamsdelen van olifanten, alsook afgeleide producten zoals juwelen en traditionele geneeskunde, is geografisch en online flink toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. De producten worden voornamelijk verkocht via het internet in China, Laos, Vietnam en Cambodja en verkopers proberen nu ook nieuwe markten aan te boren in Laos, Taiwan, Maleisië en Myanmar.

Pijnlijke dood

Stropers die uit zijn op olifantenhuiden gebruiken meestal giftige pijlen om de dieren te doden. De olifanten sterven daardoor een erg langzame, trage dood. De giftige stof, vermoedelijk afkomstig van planten of pesticiden, verspreidt zich door het lichaam en de stervende olifant gaat vervolgens wanhopig op zoek naar water. Hun gevilde karkassen worden vaak in of nabij water aangetroffen.

Momenteel leven er volgens Elephant Family nog zo’n 45.000 à 48.000 Aziatische olifanten in het wild. Dat is minder dan een tiende van het geschatte aantal Afrikaanse olifanten. De ngo dringt er bij de overheden van betrokken landen op aan om dringend werk te maken van maatregelen om de handel in olifantenhuiden te stoppen. ,,We moeten vermijden dat olifantenhuiden het nieuwe ivoor worden”, luidt het.

Schubdieren

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat olifantenpoeder in de Chinese traditionele geneeskunde steeds vaker vermengd wordt met poeder van schubdieren, een bijzonder bedreigde diersoort die sowieso al erg populair is op de zwarte markt. 

Schubdieren, ook bekend als termieteneters, behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld.
Volledig scherm
Schubdieren, ook bekend als termieteneters, behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. © Shutterstock