Taliban roepen in paleis Kaboel overwinning uit en nemen macht in Afghanistan over
VIDEODe taliban hebben de macht in Afghanistan overgenomen, nadat ze ook de hoofdstad Kaboel voor een groot deel onder controle hadden gekregen. In het presidentiële paleis in Kaboel riepen vertegenwoordigers van de islamitische fundamentalisten de overwinning uit, was te zien op beelden die de Arabische zender al-Jazeera uitzond.
BuitenlandredactieLaatste update:16-08-21, 14:50
De belangrijke talibanleider mullah Baradar verklaarde dat de echte test om effectief te regeren nu gaat beginnen door de problemen van burgers op te lossen. De politicus merkte op dat de snelle verovering van het land ‘ongeëvenaard’ is.
President Ashraf Ghani verliet zijn land in de middag, en enkele uren later had de radicale beweging zijn paleis al in bezit genomen. Ghani heeft zijn nederlaag erkend.
We bemoeien ons niet met andermans zaken, en staan ook niet toe dat anderen zich bemoeien met onze zaken
Woordvoerder Taliban
Een woordvoerder van de taliban zegt tegen Al Jazeera dat ‘de oorlog in Afghanistan voorbij is’. ,,We garanderen veiligheid voor burgers en diplomatieke missies.’' Volgens de woordvoerder wordt ‘snel duidelijk’ welk soort regime Afghanistan zal krijgen. En hij waarschuwt vast: ,,We bemoeien ons niet met andermans zaken, en staan ook niet toe dat anderen zich bemoeien met onze zaken.’’
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties roept de taliban en anderen in Afghanistan op om levens te sparen en terughoudend te zijn. António Guterres zei dat kort nadat de fundamentalistische beweging de overwinning had uitgeroepen na een ongekend snelle opmars door Afghanistan. Guterres maande de taliban de rechten van vrouwen en meisjes te respecteren en humanitaire hulp ongehinderd toe te laten.
Sovjet-Unie
De woordvoerder van de taliban verwacht niet dat ‘buitenlandse troepen hun gefaalde experiment van twintig jaar geleden nog eens zullen herhalen’. ,,We nemen verantwoordelijkheid bij elke stap en zorgen dat we met iedereen vrede krijgen. We zijn klaar om de zorgen van de internationale gemeenschap weg te nemen door dialoog.’’
Twintig jaar hebben westerse troepen, ook uit Nederland, na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 geprobeerd militairen op te leiden en Afghanen democratie en mensenrechten bij te brengen. De terugtrekking van de troepen onder aanvoering van de VS leidde veel sneller dan verwacht tot een opmars van de fundamentalisten, die zich mogelijk jaren op de snelle machtsgreep hebben voorbereid.
De in 1994 opgerichte taliban kwamen aan het eind van de vorige eeuw al aan de macht in het Aziatische land, nadat de Sovjet-Unie zich had teruggetrokken uit Afghanistan. Hun strenge regime betekende onder meer dat vrouwen in het openbaar hun gezicht moesten bedekken. De huidige lichting zegt dat vrouwen nu wel naar school mogen gaan en studeren en werken, maar daar wordt aan getwijfeld.
De aanval van de Amerikanen en hun bondgenoten was destijds het einde van de talibanbestuurders die terreurgroep al-Qaeda onderdak hadden geboden. De Amerikaanse regering van president Joe Biden heeft kritiek op de terugtrekking tot nu toe verworpen en claimt dat de doelen zijn bereikt.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
We zijn klaar om de zorgen van de internationale gemeenschap weg te nemen door dialoog
Woordvoerder Taliban
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.