Taliban veroveren tweede provinciehoofdstad, landen roepen burgers op Afghanistan te verlaten
VideoVoor de tweede keer binnen 24 uur hebben de taliban een provinciehoofdstad in Afghanistan veroverd. Lokale functionarissen zeggen dat de moslimextremisten Sjeberghan onder de voet hebben gelopen in de noordelijke provincie Jowzjan. Regeringstroepen zouden zich hebben teruggetrokken naar het vliegveld van de stad.
De luchthaven behoort tot de weinige locaties die nog in handen zijn van veiligheidstroepen. Die hebben zich op andere plaatsen moeten terugtrekken. De taliban zouden onder meer het kantoor van de gouverneur, het hoofdbureau van de politie en de gevangenis van de stad hebben overgenomen. Op sociale media worden beelden verspreid waarop te zien zou zijn hoe gevangenen met hulp van de taliban kunnen vluchten.
Sjeberghan is de thuisstad van de beruchte krijgsheer Abdul Rashid Dostum, die afgelopen week naar zijn thuisland terugkeerde na een maandenlang verblijf in Turkije. De voormalige vicepresident had daar een medische behandeling ondergaan. Dostum heeft met zijn militie in het verleden gevochten tegen de Taliban en is beschuldigd van tal van mensenrechtenschendingen.
Een naaste medewerker van de krijgsheer, die zelf nog in Kabul zou zijn, bevestigde dat Sjeberghan is veroverd door de Taliban. De moslimextremisten zijn bezig aan een opmars nu internationale troepen na twee decennia vertrekken uit Afghanistan. Ze kregen vrijdag hoofdstad Zaranj van de zuidelijke provincie Nimruz in handen, aan de andere kant van het land.
De val van Zaranj was een klap voor de Afghaanse regering. Het was de eerste keer sinds het begin van de westerse terugtrekking dat de Taliban een provinciehoofdstad innamen. Een vicegouverneur van de provincie zei dat de stad zonder noemenswaardig verzet kon worden ingenomen door de extremisten. Een deel van de bevolking zou de Taliban ook hebben toegejuicht terwijl die in voertuigen door de straten reden.
Amerikanen, Britten
Na de oproep van Nederland aan burgers om Afghanistan te verlaten op een internationale vlucht, eerder deze week, doen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dat nu ook. De Amerikaanse ambassade in Kabul adviseert Amerikanen om zo snel mogelijk te vertrekken met een commerciële passagiersvlucht. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft burgers de raad “onmiddellijk te vertrekken met commerciële transportmiddelen". Britten moeten daarbij niet rekenen op noodevacuaties omdat de Britse overheid maar “extreem beperkte” hulp kan bieden.
De diplomatieke post waarschuwt zaterdag zelfs in de hoofdstad “zeer beperkte middelen” te hebben om Amerikaanse staatsburgers te helpen. Wel kunnen Amerikanen via hun ambassade een lening krijgen als ze geen geld hebben voor een vliegticket.
De Nederlandse ambassade in Kabul waarschuwt dat ze Nederlanders niet kan “ondersteunen of evacueren”.
11 september 2001
In Afghanistan zijn de taliban bezig aan een opmars nu internationale troepen na twee decennia vertrekken. De moslimextremisten veroverden vrijdag de hoofdstad van de provincie Nimruz. Begin juli hadden ze al een kwart van de 421 districten van het land in handen.
De Taliban heersten in de jaren negentig al over een groot deel van het land. Hun regime kwam ten val toen de VS binnenvielen na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De Taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kabul en de internationale strijdkrachten in hun land.
De situatie veranderde toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar een akkoord met de extremisten sloot om Amerikaanse troepen uit Afghanistan te kunnen terughalen. De Taliban beloofden met de Afghaanse regering in Kabul over vrede te onderhandelen en zeiden dat ze niet meer zullen toestaan dat terreurorganisaties als al-Qaeda hun land als uitvalsbasis gebruiken.
In het vredesoverleg tussen de Taliban en de Afghaanse regering zit echter weinig beweging. De ontwikkelingen in Afghanistan worden door de internationale gemeenschap met groeiende bezorgdheid gevolgd.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
‘Lelijke’ asielhond heeft na virale post eindelijk een thuis gevonden
Hondje Lena werd gedumpt in een asiel in het Amerikaanse Florida na een geschil met de huisbaas van de eigenaars. Lena werd geboren met grote keloïden, oftewel plukjes littekenhuid en vacht, onder elk oog waardoor ze ‘lelijk’ en ‘niet adopteerbaar’ werd genoemd. Nadat een emotioneel bericht van het asiel viraal ging, kwam de hond terecht in een warm thuis. Daar is ze nu een gekoesterd lid van een gezin dat ‘haar rot verwent’. -
VS en VK beschuldigen Taliban van mogelijke oorlogsmisdaden: ‘Tientallen burgers gedood’
De Amerikaanse en Britse ambassades in de Afghaanse hoofdstad Kaboel beschuldigen de Taliban van mogelijke oorlogsmisdaden in het zuiden van het land. De radicaalislamitische beweging zou nabij Spin Boldak, in de zuidelijke provincie Kandahar, tientallen burgers uit wraak hebben gedood. De Taliban ontkent. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Italiaanse politie houdt 21 man aan voor het ‘verduurzamen’ van niet bestaande woningen
De Italiaanse financiële politie heeft vanochtend 21 mensen aangehouden op verdenking van fraude met overheidssubsidies. De fraudeurs zouden de overheid voor ruim 1 miljard euro hebben opgelicht, onder meer door niet bestaande panden te ‘verduurzamen’.
-
Oorlogsmachine van Taliban niet te stuiten
De Taliban proeven het succes op het slagveld. De eerste grote Afghaanse stad staat op het punt van vallen en met de inval in de woning van de Afghaanse minister van Defensie treffen de Taliban de pro-Westerse regering in het hart. De boodschap van de extremisten is duidelijk: niemand is veilig voor ons. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Bredase Edin G. door VS op zwarte lijst gezet, waar Poetin ook op staat: ‘Iedereen weet waar hij zit’
De internationale klopjacht op de vermeende drugsbaron Edin G. gaat onverminderd door. De Verenigde Staten hebben de Bredase Bosniër vorige week op de zwarte lijst gezet, dezelfde waar ook Vladimir Poetin op staat. Dat betekent dat hij geen zaken meer kan doen in de VS of met Amerikaanse bedrijven en personen.