Een man bekijkt een nieuwsuitzending over de recente raketlancering door Noord-Korea in de Zuid-Koreaanse stad Seoel.
Volledig scherm
Een man bekijkt een nieuwsuitzending over de recente raketlancering door Noord-Korea in de Zuid-Koreaanse stad Seoel. © EPA

Test Noord-Korea was ‘supergrote meervoudige raketwerper’

Noord-Korea heeft gisteren een test uitgevoerd met een ‘supergrote meervoudige raketwerper’ onder toezicht van leider Kim Jong-un. Dat meldt het staatspersagentschap KCNA vandaag.

Zaterdag vuurde Noord-Korea twee korteafstandsraketten af vanuit de oostelijke provincie Hamgyong-namdo. De raketten belandden voor de oostkust van het land in zee.

Op foto’s die gepubliceerd werden door de Noord-Koreaanse staatsmedia is te zien dat de raketten gelanceerd werden uit grote buizen die gemonteerd waren op een oplegger.

Volgens analisten is het al minstens het vierde nieuwe raketsysteem dat onthuld werd door Noord-Korea sinds de gesprekken over denuclearisatie tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun ontmoeting in februari vastliepen.

‘Countering militaire dreiging’

Noord-Korea moet de ontwikkeling van nieuwe strategische en tactische wapens opvoeren om de ,,steeds toenemende militaire dreiging en het drukoffensief van de vijandige machten’’ te counteren, zei Kim gisteren volgens KCNA. De jonge wetenschappers die de raketten hebben ontwikkeld zijn ,,een dierbare schat en een rijkdom voor het land’’, zei hij verder.

KCNA meldde gisteren in een commentaarstuk dat Noord-Korea ‘de strategische veiligheid van het land nooit zal inruilen voor een verlichting van de sancties’.

‘Beetje sorry’

Amerikaanse diplomaten proberen de vastgelopen gesprekken met Noord-Korea over hun kernwapen- en ballistische rakettenprogramma’s weer vlot te trekken. Tegen het land lopen zware sancties vanwege die programma’s.

Na raketlanceringen eerder deze maand beklemtoonde president Trump dat hij een goede relatie heeft met Kim Jong-un en zei hij dat de Noord-Koreaanse leider een ,,beetje sorry’’ had gezegd voor de tests.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © AP
  1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.