Tiental gewonden bij bomaanslag in Lyon, klopjacht op verdachte

Video en updateBij een explosie in een voetgangersgebied in het centrum van de Franse stad Lyon zijn aan het eind van de middag dertien mensen gewond geraakt. Volgens plaatselijke media werd de explosie veroorzaakt door een bomkoffer. De Franse president Emmanuel Macron spreekt van een aanslag.

,,In gedachten ben ik bij de familieleden van de slachtoffers’’, zei Emmanuel Macron in een eerste reactie in een live-interview met een YouTuber, twee dagen voor de Europese verkiezingen in Frankrijk. 

Volgens de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet is het “te vroeg” om te spreken van “een terroristische daad.” De anti-terrorisme-afdeling van het Openbaar Ministerie in Parijs heeft volgens haar een onderzoek geopend voor ‘terroristische samenzwering’. 

,,We moeten de resultaten van dat onderzoek afwachten. Afhankelijk daarvan kunnen we een juridisch etiket op de zaak plakken.’’ De minister van Justitie drukte vanavond ook haar medeleven met de slachtoffers en hun familieleden uit en zei dat de regering “diep geschokt” is.

Achtjarig meisje

Volgens de autoriteiten in Lyon deed de explosie zich omstreeks half zes voor in het 2e arrondissement van de stad, meer bepaald voor een bakkerij op de hoek van de rue Victor Hugo en de rue Sala. “Geen van de dertien slachtoffers is zwaargewond’’, verklaarde de vice-voorzitter van de metropool Lyon. Desondanks zijn elf gewonden overgebracht naar het ziekenhuis. Een van de slachtoffers is een meisje van acht jaar, meldt nieuwszender BFMTV. 

Voorzitter David Kimelfeld van de metropool Lyon heeft de inwoners gevraagd om ‘waakzaam en voorzichtig te zijn’ en ‘het hoofd koel te houden'. 

Binnenlandse Zaken Christophe Castaner arriveerde omstreeks 21.45 uur op de plek van de explosie. Hij meldde aan het begin van de avond op Twitter dat hij “waakzaamheidsinstructies” had gestuurd aan de verantwoordelijken in alle departementen. Hen wordt gevraagd “de veiligheid te versterken” op openbare plaatsen en sportevenementen, zowel cultureel als religieus. 

Koffer met spijkers

Volgens ooggetuigen van de explosie liet een man van een jaar of dertig op een zwarte mountainbike (zie foto onderaan) een koffer achter op straat die vlak daarna ontplofte. ,,Het was een zware ontploffing’’, verklaarde een van hen tegenover nieuwszender BFMTV. Een tweede spreekt van “een oorverdovende knal die echter geen paniek veroorzaakte.” Een arts die toevallig in de buurt was en de explosie hoorde, spreekt van een ontploffing “van ongehoorde kracht.” 

Volgens een medewerkster van een apotheek naast de bakkerij ter hoogte waarvan de explosie zich voordeed, lag de straat na de knal bezaaid met spijkers en schroeven.

Bewakingsbeelden   

De Franse politie is een klopjacht gestart naar de verdachte en heeft een opsporingsbericht verspreid. De man van 30-35 jaar droeg een bivakmuts, donkere zonnebril, zwarte trui en lichte korte broek, zo is te zien op beelden van bewakingscamera's.  Volgens burgemeester Denis Broliquier van het 2e arrondissement van Lyon registreerden die videocamera’s “zowel de heen- als terugweg van de verdachte.” 

Die verdween uit beeld vanaf het moment dat hij de rivier de Rhône overstak via een van de bruggen, verklaarde een plaatselijk afgevaardigde van de partij van Macron. ,,Hij verdween in oostelijke richting’, zei Hubert Julien-Laferrière van La République En Marche! (LaREM).

De bom was volgens hem ‘het werk van een expert’ maar “met een zeer zwakke lading’. 

Quote

De verdachte verdween uit beeld toen hij de Rhône overstak. De bom was het werk van een expert maar had een zeer zwakke lading

Hubert Julien-Laferrière, Burgemeester van 2e arrondissement Lyon

Locoburgemeester Anne-Sophie Condemine noemt het een wonder dat er niet meer slachtoffers en geen doden zijn gevallen. Op het tijdstip van de aanslag was het volgens haar erg druk in het voetgangersgebied. ,,Het had een bloedbad kunnen zijn’’, verklaarde ze voor de camera van de nieuwszender. 

De Franse premier Edouard Philippe annuleerde vanwege de explosie zijn aanwezigheid bij de laatste campagnevergadering van de partij van Emmanuel Macron, vanavond. De politieke partij neemt zondag aan de Europese verkiezingen deel onder de naam ‘Liste Renaissance’.

Ed Sheeran

Ondanks de bomaanslag ging het concert van de Britse singer-songwriter Ed Sheeran in het Groupama stadion in Lyon vanavond gewoon door. Er waren wel strengere veiligheidscontroles. Bij het concert werden 52.000 bezoekers verwacht. 

De organisatie besloot in overleg met politie en justitie om ook de concerten van morgen- en zondagavond vooralsnog doorgang te laten vinden.   

De verdachte van de bomaanslag op bewakingsbeelden.
Volledig scherm
De verdachte van de bomaanslag op bewakingsbeelden. © Politie
Franse politiemensen zoeken naar bewijsmateriaal in de buurt van bakkerij ‘Brioche Dorée’ waar de bomkoffer ontplofte.
Volledig scherm
Franse politiemensen zoeken naar bewijsmateriaal in de buurt van bakkerij ‘Brioche Dorée’ waar de bomkoffer ontplofte. © AFP
Franse militairen die deel uitmaken van antiterrorismeplan "Vigipirate Mission” bewaken de toegangen naar de plek waar de bomaanslag plaatsvond.
Volledig scherm
Franse militairen die deel uitmaken van antiterrorismeplan "Vigipirate Mission” bewaken de toegangen naar de plek waar de bomaanslag plaatsvond. © AP
  1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
    PREMIUM
    Update

    Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

    In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.