TikTok-ceo: app heeft nooit Amerikaanse data gedeeld met Chinese overheid
TikTok-bestuursvoorzitter Shou Zi Chew ontkent dat de filmpjesapp met meer dan 150 miljoen Amerikaanse gebruikers ooit Amerikaanse gebruikersgegevens heeft gedeeld met de Chinese overheid. Dat zal hij donderdag tijdens een hoorzitting getuigen voor het Amerikaanse Congres.
,,TikTok heeft nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid en zal dat ook nooit doen. Ook heeft TikTok nooit een verzoek ontvangen om deze te delen met de Chinese overheid. TikTok zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren’’, zo luidt de getuigenis van Chew volgens een verklaring van de Commissie voor energie en handel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Critici vrezen dat de app Amerikaanse gebruikersgegevens aan de Chinese overheid doorgeeft. TikTok zou daardoor de nationale veiligheid bedreigen. Chew zal donderdag getuigen dat die vrees ongegrond is. ,,Laat ik dit ondubbelzinnig zeggen: ByteDance is geen agent van China of enig ander land.’’
Ook zal Chew tijdens de hoorzitting benadrukken dat 60 procent van ByteDance in handen is van institutionele investeerders uit de hele wereld, waaronder Blackrock, General Atlantic en Sequoia. Ongeveer 20 procent van het bedrijf is in handen van de oprichters van het bedrijf en nog eens 20 procent is eigendom van de werknemers, “waaronder duizenden Amerikanen”.
Verbieden
TikTok ligt al langer wereldwijd onder vuur. Vorige week besloot de Britse regering TikTok te verbieden op zakelijke telefoons en andere overheidsapparaten. Nieuw-Zeeland volgt eind april en eerder deden de EU en België het sociale platform in de ban. Ook in de Verenigde Staten en Canada is de app verboden.
In Nederland riep het kabinet dinsdag ambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wees erop dat de filmpjesapp een Chinees moederbedrijf heeft en dat China een “offensief cyberprogramma tegen Nederland” heeft. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Steenrijke Finse snelheidsduivel krijgt bekeuring van 121.000 euro
Een van de rijkste mannen van Finland heeft een bekeuring voor te hard rijden gekregen van 121.000 euro, meldt de Finse krant Nya Aland. Hij reed 82 kilometer per uur op een plek waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur is. Ook is zijn rijbewijs tien dagen ingenomen. -
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt. -
Ex-politieman: Verdwenen dochter (15) van medewerker paus ligt begraven onder burcht
Emanuela Orlandi ligt begraven onder de Engelenburcht, dat beweert een ex-politieman in een brief aan het OM in Rome. Veertig jaar geleden verdween de dochter van een medewerker van de paus spoorloos.
-
PREMIUM
Waarom zijn er zorgen over TikTok? ‘Chinezen willen heel veel van ons weten’
-
-
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Honderden Belgen de straat op om ‘lage straffen’ na fatale ontgroening Sanda Dia
In België zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de straffen die zijn uitgedeeld vanwege een fatale ontgroening. Volgende de betogers zijn die werkstraffen en geldboetes veel te licht en is sprake van klassenjustitie en racisme. Het betoog krijgt in Nederland navolging bij de Belgische ambassade.