Toeristen op Noord-Cyprus opgeschrikt door urenlange explosies bij munitieopslag

Toeristen in Noord-Cyprus kregen vannacht de schrik van hun leven, nadat brand uitbrak in een munitieopslag. Er was sprake was van urenlange ontploffingen. Een nabijgelegen hotel moest uit voorzorg worden ontruimd. Twaalf personen raakten lichtgewond en werden in een ziekenhuis behandeld. Anderen werd ter plaatse hulp geboden.

De explosies op de basis in de buurt van Girne hielden tot in de vroege ochtend aan. De politie zegt dat niemand gewond raakte. Inmiddels zou de brand in het militaire complex onder controle zijn. Over de oorzaak is nog niets bekendgemaakt. De minister van Transport waarschuwt dat er door de explosies over een groot gebied onontplofte munitie is rondgeslingerd.  

Het Acapulco Hotel in het gebied zou schade hebben opgelopen, maar het is onduidelijk hoe ernstig die is. ,,Het belangrijkste is dat iedereen ongedeerd is”, zei Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci tijdens een bezoek aan het gebouw. Op foto's is te zien dat ramen van het pand het hebben begeven.

‘Letterlijk het hotel uitgeblazen’, schrijft Nederlander Toni Sandifort, die met zijn gezin in het Acapulco Hotel verbleef, bij een bericht op Facebook. ,,Het waren immense klappen’’, zegt hij tegen RTL Nieuws. ,,Het was niet normaal. Het leek wel of we in oorlogsgebied zaten.’’

Glasscherven

Volledig scherm
Gaten van het Acapulco hotel in Kyrenia Workers tussen de ravage. © AFP

Sandifort filmde de explosies vanaf het balkon, maar ging op aandringen van zijn vriendin naar binnen. Kort daarna sprongen de ramen eruit. Op de foto’s is te zien dat de hotelkamer bezaaid ligt met glasscherven. Ook een kinderbedje ligt vol met glas. Het gezin heeft de kamer daarop verlaten en werd door hotelpersoneel opgevangen.

De Turks-Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken, Kudret Ozersay, zegt op Facebook dat twaalf mensen snijwonden hebben opgelopen door rondvliegend glas. Negen van hen zijn na behandeling weer uit het ziekenhuis ontslagen. Drie gewonden moesten blijven ter observatie.  Lokale media melden dat ook sommige hotelgasten ter plaatse zijn behandeld aan lichte verwondingen. 

Het getroffen gebied ligt aan de noordkust van het eiland, in het deel dat in 1974 is bezet door Turkse troepen. Dat wordt als land niet erkend door de internationale gemeenschap. De autoriteiten verklaren dat er inmiddels  een onderzoek naar de oorzaak van explosies is gestart. De elektriciteitsvoorziening in het gebied rond de basis werd uit voorzorg afgesloten. 

Bent u op vakantie op Cyprus en getuige van de explosies? Laat het ons weten via internet@ad.nl

Volledig scherm
Hotelgasten wachten op de stoep op wat komen gaat, nadat het pand werd ontruimd. © AFP
Volledig scherm
Ramen en deuren van het hotel hebben de explosies niet doorstaan. © AFP
Volledig scherm
Een ambulance voor het getroffen hotel Acapulco in Kyrenia. Geschrokken toeristen wachten buiten. © AFP
Volledig scherm
Ook ramen op de balkons van de kamer zijn gesprongen door de explosies. © AFP
Volledig scherm
Werklieden ruimen het gebroken glas en puin op bij de ingang van het hotel. © AFP
Volledig scherm
Gasten van het hotel vallen elkaar huilend in de armen. © AFP