Topvrouw Huawei verlaat Canada na deal met justitie VS, China laat gevangen Canadezen vrij
UPDATE/VIDEOHuawei-bestuurder Meng Wanzhou heeft vrijdag Canada verlaten en is onderweg naar China, nadat een rechter in Vancouver de uitleveringszaak tegen haar eerder op de dag officieel staakte. Daardoor mocht Wanzhou, na bijna drie jaar onder huisarrest te hebben gestaan in Vancouver, het land weer uit. Kort nadat ze met een privévliegtuig was vertrokken, liet China twee Canadezen vrij die sinds december 2018 vastzaten op verdenking van spionage.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie had om de uitlevering van Wanzhou gevraagd, maar sloot een deal met haar, werd eerder op vrijdag bekend. Daarmee kwamen de aanklachten over fraude en samenzwering tegen de financiële topvrouw van Huawei te vervallen.
De deal met Meng is een zogeheten overeenkomst voor uitgestelde vervolging, een alternatief voor berechting. Een officier van justitie stemt dan in met het niet vervolgen als de beklaagde toezegt aan bepaalde eisen te voldoen. De overheid heeft dan effectief wel een aanklacht uitgebracht tegen een verdachte, maar doet daar niks mee.
Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd in 2018 in Canada gearresteerd. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waartegen Amerikaanse sancties zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.
In afwachting van een eventuele uitlevering aan de VS moest Meng in Vancouver blijven. Vrijdag sprak ze buiten het gerechtsgebouw onder meer haar dank uit aan de Chinese ambassade in Canada ,,voor hun constante steun”.
,,De afgelopen drie jaar is mijn leven op zijn kop gezet”, zei de financiële topvrouw van Huawei. ,,Het was een ontwrichtende tijd voor mij als moeder, echtgenote en als bedrijfsleider. Maar ik geloof dat achter de wolken de zon schijnt. Het was een ervaring van onschatbare waarde.”
Canadezen vrij
De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na haar aanhouding zette China de twee Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor vast. De zakenman Spavor werd in augustus veroordeeld tot elf jaar cel vanwege spionage. Een uur nadat Meng Canada had verlaten, maakte de Canadese premier Justin Trudeau bekend dat China de twee had laten gaan en dat ze onderweg zijn naar Canada. Naar verwachting zullen ze daar in de loop van zaterdag arriveren.
Of Beijing en Ottawa een deal hebben gesloten over de vrijlatingen, is niet bekendgemaakt. China heeft altijd volgehouden dat de arrestatie van beide mannen niets te maken had met Wanzhou, maar Trudeau wilde daar niet aan en beschuldigde de Chinese overheid van ‘gijzeldiplomatie’. Ook zei hij dat het proces van zijn landgenoten niet voldeed aan internationale normen voor eerlijke rechtspraak.
Ook de Verenigde Staten hebben verheugd gereageerd op de vrijlating van het duo. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een korte verklaring dat zijn regering het Chinese besluit toejuicht om de twee Canadezen te laten gaan na ‘ruim 2,5 jaar arbitraire detentie'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Vlaanderen zoekt bestemming voor nationaal erfgoed: ‘Fietsenstalling in middeleeuws pand, waarom niet?’
Gent gaat een monumentaal gebouw uit de vijftiende eeuw inrichten als fietsenstalling. Het besluit leidt tot felle discussie. Het is al het vierde debat over Vlaams erfgoed in twee maanden. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Doodstraf Canadees in China blijft staan, Canada bezorgd om ‘willekeur’
Het hoger beroep dat de in China wegens drugssmokkel tot de doodstraf veroordeelde Canadees Robert Schellenberg had aangespannen, is vandaag afgewezen. -
PREMIUM
Oekraïne bereidt zich voor op bloedigste gevechten sinds begin van de oorlog: wat zullen de gevolgen zijn?
In Oekraïne bereiden beide partijen zich voor op de zwaarste en bloedigste gevechten sinds het begin van het oorlog. Dat de grote clash er komt, staat vast. Maar wanneer? En waar zal die toe leiden? Komt het einde van het conflict in zicht? “Als het fout loopt voor Rusland, moet Poetin misschien zijn topgeneraal opofferen”, zegt professor David Criekemans.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Canada: Huawei-topvrouw kan worden uitgeleverd aan VS
Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, kan worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Canadese regering ging vrijdag akkoord met een uitleveringszaak tegen de vrouw. Woensdag dient daarvoor de eerste zitting. -
Russische legerofficier: ‘Onze troepen hebben Oekraïners gemarteld’
Russische soldaten hebben Oekraïense mannen gemarteld in de oorlog, zegt Konstantin Jefremov, een voormalige Russische legerofficier in een interview met de BBC. De gevangenen werden onder meer beschoten tijdens een ondervraging en werden bedreigd met verkrachting. Volgens de BBC is Jefremov de hoogste officier die hier tot dusver openlijk over heeft gesproken.