Volledig scherm
Trump was in zijn speech vooral vol lof over de Amerikaanse economie. © Reuters

Trotse Trump haalt in Davos uit naar ‘eeuwige onheilsprofeten’ over klimaatverandering

President Trump is op het Wereld Economisch Forum in Davos uitgevaren tegen ‘de onheilsprofeten’ die in klimaatveranderingen de ondergang van leven op aarde zien. ,,We moeten die eeuwige onheilsprofeten met hun voorspellingen over de apocalyps afwijzen.’’

Trump hekelde de mensen die een warmer klimaat en natuurrampen als een nauwelijks beheersbaar en door mensen veroorzaakt fenomeen zien. Hij noemde ze ‘erfgenamen van de gekke waarzeggers van vroeger’. Trump zei dat doemdenkers eerder al fout zaten toen ze ‘crises door overbevolking, massale sterfte en het opraken van de olie voorspelden’.

Onder zijn toehoorders was ook de beroemde Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. De 17-jarige had kort voor Trumps betoog in Davos geklaagd dat er nog vrijwel niets is gedaan om de opwarming van de aarde te stoppen. ,,Ik mag niet klagen dat ik niet word gehoord”, grapte ze. Toch hebben ‘de wetenschap en de stem van jongeren’ volgens haar geen centrale rol gekregen in de klimaatdiscussie. ,,Dat is wel nodig.”

‘Act on Climate’

Volledig scherm
'We moeten die eeuwige onheilsprofeten met hun voorspellingen over de apocalyps afwijzen', aldus Trump. © Reuters

President Trump kwam vanochtend in Zürich aan met de presidentiële Boeing 747, de Air Force One. Daarna vertrok hij per helikopter naar Davos om bij het Forum aanwezig te zijn. Op de plek waar Trumps wentelwiek aan de grond kwam, schreven klimaatactivisten ‘Act on Climate’ in de sneeuw. Tegenover journalisten sprak Trump niet over het klimaat, maar over de ‘spectaculaire’ ommekeer die de Amerikaanse economie meemaakt.

,,Ik ben er trots op om te kunnen verklaren dat de Verenigde Staten zich in een economische vlucht bevinden, die de wereld nog nooit heeft meegemaakt’’, sprak Trump. Vorig jaar trok Trump de Verenigde Staten terug uit het historische klimaatakkoord van Parijs uit 2015, dat hij afdoet als een ‘economische last’ voor zijn land. ,,Ik heb gezegd dat we de grootse Amerikaanse comeback waren gestart.’’

Bomen planten

Trump gebruikte zijn spreektijd van 30 minuten op het Forum vooral om de loftrompet over de Amerikaanse bloei te steken. ,,Amerika bloeit, Amerika bloeit en ja, Amerika wint als nooit tevoren’’, oreerde de president. Hij sprak verder over het nieuwe handelsakkoord met China en het lopende met Canada en Mexico. Verder roemde Trump de recordlaagte in werkloosheid. Zijn speech werd met flauw applaus ontvangen.

De woorden van Trump ontvingen kritiek van Nobelprijswinnaar en econoom Joseph Stiglitz. ,,Het lukte hem om absoluut niets te zeggen over de klimaatverandering’’, klonk het. ,,Ondertussen worden we geroosterd.’’ Het enige lichtpuntje was het feit dat de VS zich achter een mondiaal initiatief heeft geschaard om wereldwijd een biljoen bomen te planten. ,,Bomen planten is natuurlijk mooi, maar niet goed genoeg’’, reageerde Thunberg.

 1. Rode Kruis opent giro voor coronaslachtoffers, 14 Amerikaanse evacués van cruiseschip tóch besmet
  liveblog corona

  Rode Kruis opent giro voor corona­slacht­of­fers, 14 Amerikaan­se evacués van cruise­schip tóch besmet

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.