Volledig scherm
President Donald Trump en rechter Brett Kavanaugh © REUTERS

Trump blijft vierkant achter rechter Kavanaugh staan, ook na nieuwe aantijgingen

President Donald Trump wil niets weten van de eis van diverse Democratische presidentskandidaten om rechter Brett Kavanaugh uit zijn functie te ontheffen. Het lid van het Hooggerechtshof wordt in de New York Times opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag tijdens zijn studententijd. ‘Leugens’, zo reageerde Trump.

Kavanaugh werd in oktober vorig jaar beëdigd als rechter van het Hooggerechtshof na diverse emotionele hoorzittingen in de Senaat waarin hij zich verdedigde tegen zeker drie beschuldigingen van seksueel wangedrag tijdens zijn studietijd. De Senaat stemde met een krappe meerderheid uiteindelijk toch in met zijn benoeming.

De New York Times meldt nu dat Kavanaugh opnieuw is geconfronteerd met een aantijging van seksueel geweld tijdens zijn studie aan de Yale University. De aanklacht lijkt op de eerdere beschuldigingen van vrouwelijke studiegenoten. Volgens de Democratische Senator Kamala Harris zou daaruit blijken dat Kavanaugh ‘tegen de Amerikaanse senaat en het Amerikaanse volk heeft gelogen’. Ze tweette: ,,Hij moet worden afgezet.’'

Onder ede gelogen

Senator Elizabeth Warren tweette dat ze de nieuwste onthullingen verontrustend vindt. ,,Net als de man die hem heeft benoemd, moet Kavanaugh worden afgezet.’’ Ook Beto O’Rourke en Julian Castro zijn ervan overtuigd dat Kavanaugh onder ede heeft gelogen en afgezet zou moeten worden. Ze vragen zich af of het ministerie van Justitie de zaak wel goed heeft onderzocht.

Trump, die Kavanaugh tijdens zijn beëdiging al fel verdedigde, deed ook de laatste beschuldigingen af als ‘leugens’. In een tweet zei hij zondag dat Kavanaugh ‘zijn beschuldigers zou moeten aanklagen wegens smaad, anders zou het ministerie van Justitie hem te hulp komen’. Trump voegde eraan toe dat het ‘valse beschuldigingen zonder bewijs’ waren en beweerde dat de vrouwen proberen zijn mening als rechter te beïnvloeden.

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.