Volledig scherm
© REUTERS

Trump: ‘Chinese regering stuurt troepen naar grens met Hongkong volgens onze inlichtingendiensten’

updateDe Chinese regering is troepen naar de grens met Hongkong aan het sturen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd op basis van verslagen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij reageert daarmee op de oplopende spanningen in Hongkong. 

De Amerikaanse leider riep in zijn tweet beide partijen op om kalm te blijven. Ook zei hij te hopen dat deze ‘moeilijke situatie’ waarin China en Hongkong zich bevinden ten goede komt aan de ‘vrijheid’. ,,Ik hoop dat het vreedzaam zal lukken. Ik hoop dat niemand gewond raakt. Ik hoop dat niemand wordt gedood.”

Het is niet duidelijk of de president doelt op nieuwe troepenverplaatsingen of op eerdere legeroefeningen die China hield als reactie op de protesten in de stadstaat. Gisteren werd al een lange rij trucks van de Chinese paramilitaire politie-eenheid gesignaleerd in Shenzhen, een miljoenenstad aan de grens met Hongkong. Sommigen zagen die militaire oefening als een teken dat er nog extra mankracht zal worden ingezet tegen de demonstranten in de voormalige Britse kolonie.

Gewelddadiger 

De confrontaties tussen de politie en betogers in Hongkong worden steeds gewelddadiger. Onder meer op de luchthaven van Hongkong is de sfeer om te snijden. Vanavond kwam het tot een confrontatie tussen de politie en de betogers die de agenten de toegang probeerden te ontzeggen. Toen een gewonde uit de vertrekhal werd geëvacueerd, viel de oproerpolitie de hal binnen. Agenten duwden demonstranten weg en gebruikten pepperspray. Na die inval keerde de rust weer enigszins terug. 

Dit weekeinde kwam het bij een vreedzaam protest ook al tot een felle confrontatie: agenten vuurden rubberkogels af op demonstranten. Een jonge vrouw kreeg van dichtbij een klapkogel in haar oog, haar scheurde en ze moest met spoed worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Of de vrouw ooit nog kan zien, is niet duidelijk. Uit solidariteit met de jonge vrouw dragen sommige betogers een pleister op hun oog. 

Protest

Het protest duurt nu al tien weken. Aanvankelijk richtte het zich tegen een wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijker zou maken, maar inmiddels gaat het meer om de invloed van China, dat als buitenland wordt gezien. 

De demonstranten eisen ondertussen daarnaast het aftreden van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Zij lijkt echter onvermurwbaar; volgens haar duwen de betogers Hongkong in ‘een staat van paniek’. Ze houdt de demonstranten verantwoordelijk voor de economische schade die Hongkong door de onrust heeft geleid en verdedigde het harde politie-optreden van de afgelopen dagen. 

Hongkong is weliswaar onderdeel van China, maar heeft eigen wetgeving en bestuur.  

Bekijk ook deze video, waarin de spanningen in Hongkong worden uitgelegd:

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.