Volledig scherm
© REUTERS

Trump: ‘Chinese regering stuurt troepen naar grens met Hongkong volgens onze inlichtingendiensten’

updateDe Chinese regering is troepen naar de grens met Hongkong aan het sturen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd op basis van verslagen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij reageert daarmee op de oplopende spanningen in Hongkong. 

De Amerikaanse leider riep in zijn tweet beide partijen op om kalm te blijven. Ook zei hij te hopen dat deze ‘moeilijke situatie’ waarin China en Hongkong zich bevinden ten goede komt aan de ‘vrijheid’. ,,Ik hoop dat het vreedzaam zal lukken. Ik hoop dat niemand gewond raakt. Ik hoop dat niemand wordt gedood.”

Het is niet duidelijk of de president doelt op nieuwe troepenverplaatsingen of op eerdere legeroefeningen die China hield als reactie op de protesten in de stadstaat. Gisteren werd al een lange rij trucks van de Chinese paramilitaire politie-eenheid gesignaleerd in Shenzhen, een miljoenenstad aan de grens met Hongkong. Sommigen zagen die militaire oefening als een teken dat er nog extra mankracht zal worden ingezet tegen de demonstranten in de voormalige Britse kolonie.

Gewelddadiger 

De confrontaties tussen de politie en betogers in Hongkong worden steeds gewelddadiger. Onder meer op de luchthaven van Hongkong is de sfeer om te snijden. Vanavond kwam het tot een confrontatie tussen de politie en de betogers die de agenten de toegang probeerden te ontzeggen. Toen een gewonde uit de vertrekhal werd geëvacueerd, viel de oproerpolitie de hal binnen. Agenten duwden demonstranten weg en gebruikten pepperspray. Na die inval keerde de rust weer enigszins terug. 

Dit weekeinde kwam het bij een vreedzaam protest ook al tot een felle confrontatie: agenten vuurden rubberkogels af op demonstranten. Een jonge vrouw kreeg van dichtbij een klapkogel in haar oog, haar scheurde en ze moest met spoed worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Of de vrouw ooit nog kan zien, is niet duidelijk. Uit solidariteit met de jonge vrouw dragen sommige betogers een pleister op hun oog. 

Protest

Het protest duurt nu al tien weken. Aanvankelijk richtte het zich tegen een wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijker zou maken, maar inmiddels gaat het meer om de invloed van China, dat als buitenland wordt gezien. 

De demonstranten eisen ondertussen daarnaast het aftreden van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Zij lijkt echter onvermurwbaar; volgens haar duwen de betogers Hongkong in ‘een staat van paniek’. Ze houdt de demonstranten verantwoordelijk voor de economische schade die Hongkong door de onrust heeft geleid en verdedigde het harde politie-optreden van de afgelopen dagen. 

Hongkong is weliswaar onderdeel van China, maar heeft eigen wetgeving en bestuur.  

Bekijk ook deze video, waarin de spanningen in Hongkong worden uitgelegd:

 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.