Volledig scherm
Amerikaanse president Trump met de Turkse president Erdogan. © AP

Trump nodigt Erdogan uit in Witte Huis na terugtrekken troepen uit Syrië

De Turkse president Erdogan gaat op 13 november op bezoek in Washington. Het Witte Huis maakte vandaag bekend dat Erdogan is uitgenodigd door de Amerikaanse president Donald Trump.

De aankondiging komt op het moment dat de Verenigde Staten de troepen terugtrekken uit Syrië. Turkije bereidt tegelijkertijd een aanval voor in het noorden van Syrië. De Turkse regering wil Koerdische milities op afstand houden die, volgens de Turkse overheid, net als de Turks-Koerdische PKK uit terroristen bestaan. Erdogan wil er daarnaast een gebied creëren waar twee tot drie miljoen Syrische vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Nu zitten die nog in Turkije.

De VS hebben militairen in dat gebied, maar president Trump heeft in het weekeinde gezegd dat hij die daar weghaalt en een Turkse inval niet zal tegenwerken. Circa vijftig Amerikaanse commando’s hebben het gebied gisteren al verlaten. Er is zware kritiek op het besluit van Trump, omdat hij de Koerdische milities op deze manier in de steek zou laten. Beide partijen hebben terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voor een groot deel verdreven in Syrië, maar de Koerden dreigen er nu alleen voor te staan.

‘Tijd om te vertrekken’

De Koerden, die zij aan zij met de Amerikanen tegen IS vochten, voelen zich in de steek gelaten. ,,Amerika heeft zich niet aan haar verantwoordelijkheden gehouden’’, zei het SDF, de koepel waar de Koerdische YPG-militie onder valt, in een reactie. Ze stelde ook: ,,We zullen ons land tegen elke prijs verdedigen.’’ Het lijkt daarmee uit te lopen op een confrontatie tussen de Koerden en Turken en daarmee op nieuw bloedvergieten.

Donald Trump is niet onder de indruk van de Koerdische reacties. Hij stelt dat de Koerden ‘met ons gevochten hebben tegen IS’. ,,Maar ze hebben een enorme hoeveelheid geld en uitrusting gekregen om dat te doen.’’ Ook schreef hij gisteren op Twitter: ,,We zijn nu bijna drie jaar in Syrië en het is tijd voor ons om te vertrekken uit deze belachelijke, eindeloze oorlogen, waarvan er veel stammenoorlogen zijn. We zullen vechten waar het in ons belang is en we vechten alleen om te winnen.’’

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.