Amerikaanse president Trump met de Turkse president Erdogan.
Volledig scherm
Amerikaanse president Trump met de Turkse president Erdogan. © AP

Trump nodigt Erdogan uit in Witte Huis na terugtrekken troepen uit Syrië

De Turkse president Erdogan gaat op 13 november op bezoek in Washington. Het Witte Huis maakte vandaag bekend dat Erdogan is uitgenodigd door de Amerikaanse president Donald Trump.

De aankondiging komt op het moment dat de Verenigde Staten de troepen terugtrekken uit Syrië. Turkije bereidt tegelijkertijd een aanval voor in het noorden van Syrië. De Turkse regering wil Koerdische milities op afstand houden die, volgens de Turkse overheid, net als de Turks-Koerdische PKK uit terroristen bestaan. Erdogan wil er daarnaast een gebied creëren waar twee tot drie miljoen Syrische vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Nu zitten die nog in Turkije.

De VS hebben militairen in dat gebied, maar president Trump heeft in het weekeinde gezegd dat hij die daar weghaalt en een Turkse inval niet zal tegenwerken. Circa vijftig Amerikaanse commando’s hebben het gebied gisteren al verlaten. Er is zware kritiek op het besluit van Trump, omdat hij de Koerdische milities op deze manier in de steek zou laten. Beide partijen hebben terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voor een groot deel verdreven in Syrië, maar de Koerden dreigen er nu alleen voor te staan.

‘Tijd om te vertrekken’

De Koerden, die zij aan zij met de Amerikanen tegen IS vochten, voelen zich in de steek gelaten. ,,Amerika heeft zich niet aan haar verantwoordelijkheden gehouden’’, zei het SDF, de koepel waar de Koerdische YPG-militie onder valt, in een reactie. Ze stelde ook: ,,We zullen ons land tegen elke prijs verdedigen.’’ Het lijkt daarmee uit te lopen op een confrontatie tussen de Koerden en Turken en daarmee op nieuw bloedvergieten.

Donald Trump is niet onder de indruk van de Koerdische reacties. Hij stelt dat de Koerden ‘met ons gevochten hebben tegen IS’. ,,Maar ze hebben een enorme hoeveelheid geld en uitrusting gekregen om dat te doen.’’ Ook schreef hij gisteren op Twitter: ,,We zijn nu bijna drie jaar in Syrië en het is tijd voor ons om te vertrekken uit deze belachelijke, eindeloze oorlogen, waarvan er veel stammenoorlogen zijn. We zullen vechten waar het in ons belang is en we vechten alleen om te winnen.’’