Volledig scherm
Grensbewaking bij Tijuana, in het noordwesten van Mexico. © AFP

Trump twist met democraten over Mexicaanse muur

De Democratische leiders in het Amerikaanse Congres en President Trump hebben afgesproken te gaan samenwerken in de wetgeving rondom migratie en grensbeveiliging. Maar over het wel of niet bouwen van de grensmuur met Mexico zijn beide partijen het nog niet eens.

De Democraten verklaarden gisteren dat de grensmuur buiten de gemaakte afspraken valt, maar dat werd weersproken door de woordvoerster van het Witte Huis. Volgens haar is daar geen akkoord over gesloten. 

Ook werd gesproken over DACA, de Deferred Action for Childhood Arrivals. Het DACA-programma beschermt migranten tegen uitzetting die als kind illegaal de VS binnenkwamen. President Trump maakte vorige week bekend van DACA af te willen.

Obama stelde in 2012 het DACA-programma in, met als doel 741.000 mensen te beschermen. Met de regeling kon deze groep, die ook 'dreamers' wordt genoemd, een werkvergunning aanvragen. De minister van Justitie motiveerde echter dat de immigranten daarmee banen innemen van degenen die daadwerkelijk recht op werk hebben.

  1. 'Het beleid van Merkel is statisch en futloos'
    Play

    'Het beleid van Merkel is statisch en futloos'

    Angela Merkel lijkt zo goed als zeker van een vierde termijn als bondskanselier. De peilingen in aanloop naar de Duitse verkiezingen van morgen wijzen op een duidelijke overwinning voor de 63-jarige lijsttrekker van de CDU. Achter de christendemocraten volgt de SDP, geleid door de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. De AfD - rechts-populisten die aan een flinke opmars bezig zijn - zouden weleens de derde partij van het land kunnen worden.