Marie Yovanovitch tijdens haar openbare getuigenis.
Volledig scherm
Marie Yovanovitch tijdens haar openbare getuigenis. © EPA

Trump valt oud-ambassadeur via Twitter ‘live’ aan tijdens openbaar verhoor

UpdateDe Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn vroegere ambassadeur in Oekraïne Marie Yovanovitch via Twitter aangevallen. Trump schreef dat ‘alles wat zij onderneemt fout loopt’. De oud-diplomaat getuigde op dat moment juist in het openbaar als onderdeel van de voorbereidingen voor een afzettingsprocedure tegen president Trump. 

De woedende reactie van Trump kwam toen Yovanovitch sprak met de commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over haar plotselinge ontslag als ambassadeur in Kiev na wat zij een lastercampagne noemde van Trumps advocaat Rudy Giuliani. De vrouw gaf aan dat ze zich bedreigd had gevoeld door de wijze waarop de president over haar sprak in het omstreden telefoongesprek met de Oekraïense president. 

De tweet van de president werd haar meteen voorgehouden tijdens de hoorzitting die live wordt uitgezonden. ,,Ik kan niet zeggen wat de president hiermee probeert te bereiken, maar het effect is zeer intimiderend”, zei Yovanovitch. 

Volste recht

,,Overal waar Marie Yovanovitch kwam, liep alles fout", aldus de president die zijn tweet afsloot met de boodschap dat presidenten het volste recht hebben ‘om ambassadeurs aan te nemen en te ontslaan’. 

Democraten riepen meteen dat Trump de rechtsgang belemmert en getuigen intimideert met zijn tweets, wat op zichzelf al een misdrijf en dus een extra argument in de afzettingsprocedure kan zijn.

Zelfs op Fox News werd de tweet een ‘keerpunt’ in de ondervragingen genoemd. ,,Ze was al een voor het publiek sympathieke getuige”, aldus presentator Bret Baier, ,,en de tweet van de president waarin hij haar keihard aanpakt liet Schiff (Democratisch commissievoorzitter Adam Schiff, red.) toe die te omschrijven als live getuigenbeïnvloeding. Waarmee hij er in real time een impeachment-artikel bij kreeg.”

Lees door onder de foto. 

De tweet van de president werd Yovanovitch meteen voorgehouden tijdens de hoorzitting.
Volledig scherm
De tweet van de president werd Yovanovitch meteen voorgehouden tijdens de hoorzitting. © AFP

Mening

Yovanovitch werd in april door Trump de laan uitgestuurd op aandringen van zijn persoonlijke advocaat Giuliani. Daardoor, zo claimen de Republikeinen, heeft ze geen enkele kennis van het beruchte telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski waarin Trump aandrong op een onderzoek naar Hunter Biden, zoon van zijn rivaal Joe Biden.

De Democraten zien in het ontslag van Yovanovitch echter een eerste poging van de regering-Trump of Giuliani om een kritische stem in het dossier te verwijderen, zodat de president mogelijk de Oekraïners onder druk kon zetten. Het impeachment-onderzoek focust zich op de vraag of Trump financieel-militaire hulp aan Oekraïne gebruikte om in ruil een aankondiging van een onderzoek naar de Bidens te krijgen. Sinds woensdag zijn de hoorzittingen van getuigen en betrokkenen in het onderzoek openbaar.

Het Witte Huis voelde zich gedwongen om de president publiekelijk te verdedigen. ,,De tweet was geen intimidatie van de getuige", legde de woordvoerster van Trump, Stephanie Grisham, uit. ,,Het was gewoon de mening van de president waar hij recht op heeft." Later liet ook de president van zich horen. Hij dacht niet dat zijn tweet intimiderend was. ,,Het is een politiek proces, geen juridisch proces. Dus mag ik mij uitspreken.’’ Trump liet weten een deel van het verhoor vandaag gezien te hebben. ,,Ik vond het een schande.’’

Donald J. Trump on Twitter

Everywhere Marie Yovanovitch went turned bad. She started off in Somalia, how did that go? Then fast forward to Ukraine, where the new Ukrainian President spoke unfavorably about her in my second phone call with him. It is a U.S. President's absolute right to appoint ambassadors.