Tsunami van volkswoede op luchthaven Barcelona, vluchten geschrapt

VideoZware straffen voor negen politieke leiders en activisten uit Catalonië leidden vandaag tot massale demonstraties. Die werden verwacht na het uitspreken van celstraffen van negen tot dertien jaar door het Spaanse Hooggerechtshof. Het internationale vliegveld was het eerste grote doelwit.

Volledig scherm
© AFP

Ze komen net uit hun werk en hebben de oproep van Tsunami Democràtic gelezen: ,,Met zijn allen naar het vliegveld!” En dat doen de drie Catalaanse vriendinnen van in de 40 en 50 jaar, in de metro, met honderden anderen. Vele anderen pakken de trein. En als de politie trein en metro afsluit, beginnen duizenden een mars van Barcelona naar de grote terminal 1 van het vliegveld.

Een ‘democratische tsunami’, een enorme golfbeweging die ervoor wil zorgen dat de wereld kennis neemt van het opzienbarende vonnis. Oud-vicepremier Oriol Junqueras kreeg de hoogste straf, dertien jaar cel, net als de anderen vanwege opruiing, het aanzetten van het volk tot protesten en geweld om een onafhankelijk Catalonië te bewerkstelligen. ,,Hiermee veroordelen ze ons allemaal. Ze proberen gewoon te verhinderen dat we ooit nog onze stem zullen laten horen. Nou, we zullen nooit zwijgen, en dat zullen ze vandaag merken. We zijn sterk en standvastig.”

Marta Areny, Montse Nin en Maira Ferrer struikelen over elkaars woorden en over de verontwaardiging die ze met zich meedragen. En zo zit de hele wagon van de metro richting het vliegveld vol. Bij aankomst treffen ze een cordon van de Catalaanse politie aan, dat de weg naar de terminal blokkeert. Als sommigen toch proberen erdoorheen te dringen, vallen er klappen en wordt een man gearresteerd. ,,Weg met de Spaanse bezetter!” klinkt het in koor.

Het Hooggerechtshof achtte de beklaagden niet schuldig aan rebellie en halveerde de straf die het Openbaar Ministerie had geëist. Maar in weinig Europese landen bestaat een wetgeving als de Spaanse, die ook voor een delict als opruiing hoge straffen kent. Daarnaast werden vier van de zeven politici ook veroordeeld voor het wegsluizen van overheidsgeld om het illegale referendum in 2017 over de onafhankelijkheid te organiseren.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Het internationale vliegveld was het eerste grote doelwit.
Volledig scherm
Het internationale vliegveld was het eerste grote doelwit. © AFP

Europa

Volledig scherm
© AFP

De Europese Unie herhaalde zijn argument dat het zich niet mengt in binnenlandse aangelegenheden en de rechtspraak in Spanje respecteert. De apathie van Europa stelt de Catalanen nog het meest teleur. ,,Maar zo is Europa nou eenmaal, het beschermt zijn lidstaten’’, zegt Montse. Marta: ,,Wat ze niet beseffen, in Europa niet en in Spanje niet, is dat de onafhankelijkheidsbeweging hierdoor alleen maar sterker, groter en fanatieker wordt.”

Opvallend is het grote aantal jongeren dat vandaag in de marsen meeliep en zich de laatste jaren heeft afgekeerd van Spanje. Spaans hebben de meesten zich nooit gevoeld, iets wat al generaties speelt. ,,En in een Spanje dat nu weer trekjes van Franco vertoont, willen ze echt niet wonen’’, zeggen de drie vrouwen, allen moeders. ,,En wij ook niet. Daarom blijven we een hele week op het vliegveld, als het moet. Opdat iedereen in de wereld weet wat voor onrecht ons en onze politici wordt aangedaan.”

Vanuit Madrid zei demissionair premier Pedro Sánchez dat het vonnis gerespecteerd moet worden, en dat het verlenen van gratie daarmee niet aan de orde is. ,,Vandaag is de schipbreuk bevestigd van een project dat tevergeefs heeft geprobeerd steun in Spanje en het buitenland te krijgen.” Sánchez meent net als de andere Spaanse politieke leiders dat de Catalaanse politici de Grondwet hebben overtreden met hun poging in 2017 de onafhankelijkheid uit te roepen. En dat ze daarvoor nu moeten boeten.

,,Spanje heeft vanaf het begin altijd nee tegen ons gezegd. Wij komen met argumenten voor een Catalaanse republiek, maar zij gooien direct de deur op slot”, zeggen de drie vriendinnen. Net als de politie op het vliegveld. Iedereen die geen vliegticket heeft, mag niet verder. Wat niet verhindert dat veel reizigers hun vlucht niet halen, vanwege de monumentale file die richting vliegveld is ontstaan.

Ook leidde de demonstraties tot flinke botsingen met de politie. In totaal raakten ‘s avonds meer dan vijftig mensen gewond. De politie heeft betogers uit een luchthavengebouw van het vliegveld Barcelona-El Prat verdreven, maar buiten bleef een groeiend aantal demonstranten aanwezig. Om meer betogers te weren, zijn er door agenten wegen afgezet en is het openbaar vervoer naar de luchthaven enige tijd stilgelegd. De politie voerde er ook charges uit. Tientallen vluchten moesten worden geannuleerd door de chaos op het vliegveld. Vanaf Schiphol zijn dinsdagavond twee vluchten naar Barcelona geannuleerd, meldt de Nederlandse luchthaven op zijn website.

En dat is pas de eerste dag van een lange, hete week in Catalonië.

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”