Turkije schort opmars Noord-Syrië vijf dagen op na deal met VS

videoTurkije stopt de komende vijf dagen met de opmars in Syrië. De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zijn vandaag een deal overeengekomen over een voorlopig staakt-het-vuren rond de Turkse inval in Noord-Syrië.

De afspraak houdt in dat de Turken hun activiteiten in Syrië voor 120 uur opschorten, zodat de Syrisch-Koerdische YPG-troepen zich kunnen terugtrekken. De Turken begonnen vorige week met de inval in Noord-Syrië om de YPG te verdrijven. President Erdogan noemde hen terroristen en wilde in Noord-Syrië een veilige bufferzone creëren om Syrische vluchtelingen op te vangen.

Alle militaire operaties worden nu stilgelegd, zo maakte Pence bekend. De Verenigde Staten zullen een ‘geordende terugtrekking’ van de YPG-strijders uit de zogeheten ‘veilige zone’ faciliteren. Pence zei dat hij de verzekering had gekregen van de Syrisch-Koerdische YPG dat ze zich ordelijk zullen terugtrekken. ,,Wij hebben herhaaldelijke toezeggingen dat zij zullen vertrekken”, zei hij daarover. Deze uitkomst is van groot belang voor de Koerden in Syrië, waar voor de lange termijn een bufferzone komt, aldus Pence. Ook president Donald Trump sprak van geweldig nieuws uit Turkije. ‘Miljoenen levens gespaard’, twitterde hij.

Amerika stopt met economische sancties tegen Turkije zodra er een permanente wapenstilstand is. Eerder legde Amerika namelijk sancties op om de Turkse economie te schaden, als reactie op de activiteiten in Syrië. Turkije heeft het opschorten van de inval geaccepteerd, maar de minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, noemde het geen wapenstilstand, want ‘dit kan alleen tussen twee legitieme partijen’, zo meldt persbureau Reuters.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), verwelkomt ‘alle inspanningen’ om de situatie in Noord-Syrië te de-escaleren en burgers te beschermen. Dat zei een woordvoerder van de VN donderdag in een verklaring nadat Turkije had ingestemd met een gevechtspauze. Tegelijk wijst Guterres er op dat ‘er nog een lange weg te gaan is naar een effectieve oplossing voor de crisis in Syrië’.

Bufferzone

Vorige week vielen Turkse troepen Noord-Syrië binnen om de, volgens Erdogan, ‘YPG-terroristen’ te verdrijven. De Turkse leider wilde een bufferzone creëren om Syrische vluchtelingen op te vangen. De inval gebeurde nadat president Donald Trump zijn troepen uit dat gebied had teruggetrokken, ondanks eerdere samenwerking met de YPG tegen IS-strijders.

Veel landen veroordeelden de actie van Turkije en verzochten het land om de inval te stoppen. Nederland schortte de wapenexport naar Turkije al op.

De Turkse inval in Syrië heeft een humanitaire crisis veroorzaakt. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht, volgens de Verenigde Naties. Ook zouden er al honderden mensen zijn omgekomen door de gevechten in Noord-Syrië, hoewel betrouwbare berichtgeving daarover vaak ontbreekt. Verder zijn er ook berichten dat IS-strijders die in kampen werden gehouden zijn ontsnapt

Vicepresident Mike Pence na de ontmoeting met de Turkse leider Erdogan.
Volledig scherm
Vicepresident Mike Pence na de ontmoeting met de Turkse leider Erdogan. © AP