Turkse filantroop en zakenman Kavala krijgt levenslang in ‘politiek marathonproces’
De Turkse filantroop en zakenman Osman Kavala is vandaag door een Turkse rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege betrokkenheid bij de couppoging in Turkije in 2016. Hij is wel vrijgesproken van de aanklacht die tegen hem liep wegens spionage.
Zeven medeverdachten, die tegelijk met de 64-jarige uitgever en miljardair terecht stonden, zijn veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf omdat ze hem hebben gesteund.
De drie verdedigers van Osman Kavala hadden maandag in hun pleidooien het gebrek aan bewijs aangevoerd en de meedogenloosheid van de overheid in dit ‘bij uitstek politieke’ marathonproces. Hun cliënt, die zegt onschuldig te zijn, zit al sinds 2017 gevangen in de zwaarbeveiligde gevangenis van Silivri bij Istanboel. De filantroop werd in oktober dat jaar op de luchthaven van Istanboel gearresteerd na een bezoek aan een cultureel project in samenwerking met het Duitse Goethe-instituut in de stad Gaziantep.
Kavala werd eerst beschuldigd van het financieren van de anti-regeringsdemonstraties in 2013 die bekend staan als de ‘Gezi-beweging'. Daarvan werd hij in 2020 vrijgesproken, maar direct daarna werd de zestiger weer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016.
De Raad van Europa had Turkije opgedragen om Kavala vrij te laten, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Turkije is lid van de raad en had daarom de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om hem vrij te laten moeten uitvoeren. Veel westerse landen hebben Ankara opgeroepen om Kavala vrij te laten.
De zaak heeft de banden tussen Turkije en meerdere westerse landen, waaronder Nederland, flink onder druk gezet. Als filantroop zette Kavala zich onder meer in voor culturele diversiteit en activiteiten rond de Armeense en Koerdische cultuur.
Onschuld
Kavala, die zijn onschuld volhoudt, is een van de belangrijkste aanhangers van het maatschappelijke middenveld in Turkije. Zijn vader verdiende een vermogen in de tabakshandel en richtte een conglomeraat op (multinationaal bedrijf met meerdere divisies die verschillende producten maken, red.). Zoon Osman, die in het Britse Manchester studeerde, nam het bedrijf in 1982 over maar trok zich na verloop van tijd terug uit de operationele zaken en werd fulltime filantroop.
Hij richtte een non-profitorganisatie op genaamd Anadolu Kültür, die bruggen wil bouwen tussen verschillende etnische, religieuze en regionale groepen door het delen van kunst en cultuur. De organisatie steunde zowel Turkse als Koerdische artiesten, een Armeens-Turks jeugdsymfonieorkest en een Armeens-Turks bioscoopplatform. ‘Er is nauwelijks een cultureel initiatief in Istanboel waar hij niet bij betrokken is. Buitenlandse politici zoals Angela Merkel waardeerden hem als gesprekspartner’, schrijft Der Spiegel.
Terrorist
Erdogan beschouwt Kavala als een terrorist en noemt hem ‘de Turkse agent’ van de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros. Die laatste schenkt via zijn Open Society Foundation veel geld aan goede doelen. De stichting komt onder andere op voor democratie, liberale waarden, minderheden en onafhankelijke media, maar stopte eind 2018 haar activiteiten in Turkije omdat ze haar werk naar eigen zeggen niet meer kon uitvoeren na ‘ongegronde beschuldigingen’ in de media. Erdogan had ‘de Hongaarse Jood’ Soros er vlak daarvoor van beschuldigd dat hij ‘landen probeert te verdelen en te vernietigen’.
Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken opende een onderzoek tegen zijn stichting wegens vermeende betrokkenheid bij de Gezi-protesten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rapport: Trump gaf bijna 300.000 dollar aan buitenlandse cadeaus niet correct aan
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ambtsperiode van 2017 tot 2021 voor bijna 300.000 dollar (ongeveer 280.000 euro) aan buitenlandse geschenken niet correct aangegeven. Dat beweren Democratische parlementsleden van de commissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de regering, in een voorlopig rapport. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Wat willen Poetin en Xi van elkaar? ‘Als China Taiwan ooit aanvalt, heeft het Russische hulp hard nodig’
De Chinese leider Xi Jinping kwam maandagmiddag aan in Moskou voor een driedaags bezoek. Later op de dag nuttigde hij met Vladimir Poetin een informele lunch. Beiden noemden elkaar een ‘goede vriend’. Maar wat willen ze nog meer? -
PREMIUM
Van Turkse zakenman en filantroop tot ‘terrorist’: een portret van Osman Kavala (64)
De Turkse dissident Osman Kavala staat centraal in een nieuwe politieke rel tussen Turkije en tien westerse landen waaronder Nederland. Maar wie is deze zestiger die er door president Erdogan van wordt beschuldigd het land te willen destabiliseren? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Turkse zakenman en weldoener Kavala blijft langer vastzitten: zeker tot 21 maart in cel
De Turkse zakenman Osman Kavala blijft vastzitten, heeft een Turkse rechtbank besloten. Kavala werd in 2020 vrijgesproken van deelname aan protesten in 2013, maar direct erna beschuldigd van betrokkenheid bij de couppoging in 2016. Daardoor kwam hij direct weer vast te zitten. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Topman Plopsaland weg na berichten grensoverschrijdend gedrag
De topman van de Belgische pretparken van Plopsaland, Steve Van den Kerkhof, moet vertrekken na berichten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat heeft Studio 100, eigenaar van de Plopsa-groep, dinsdag bevestigd. Ook een andere manager moet vertrekken.