Turkse strijders in het conflictgebied in Syrië.
Volledig scherm
Turkse strijders in het conflictgebied in Syrië. © AFP

Twee Belgische Syriëgangers ontsnapt uit Koerdische gevangenis

Er zijn twee Belgische mannelijke Syriëgangers ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. 

Dat heeft OCAD-baas Paul Van Tigchelt in de Belgische Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen gezegd. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) in België zegt te weten dat ‘twee mannelijke Foreign Terrorist Fighters wisten te ontkomen uit een gevangenis in het noorden van Syrië’. 

Hij bevestigde ook de berichten dat drie Belgische vrouwen op vrije voeten zijn nadat het kamp Ain Issa in het noorden van Syrië is vrijgegeven. Zij zijn op pad met zes kinderen.

Voor de Belgische federaal procureur Frédéric Van Leeuw is de ‘ongecontroleerde terugkeer van Foreign Terrorist Fighters de nachtmerrie van de veiligheidsdiensten’. Van Tigchelt acht het echter ‘onwaarschijnlijk’ dat de ontsnapte Syriëgangers erin slagen om terug te keren naar Europa.

Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse Syriëgangers ontsnapt. 

 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
  Update

  Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

  De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.