Volledig scherm
Big Ben, met op de voorgrond vlaggen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. © AFP

Twee ton opgehaald voor klokkenspel Big Ben bij brexit, maar geld mag niet gebruikt worden

Brexitaanhangers willen dat op het moment dat het Verenigd Koninkrijk straks de Europese Unie verlaat, de Big Ben te horen is. Binnen een dag tijd hebben ze hiervoor ruim 220.000 pond (258.000 euro) opgehaald. Vermoedelijk staat de gulle gevers echter een teleurstelling te wachten omdat het initiatief in strijd zou zijn met regels voor financiële donaties.

Het luiden van de grote klok van het parlementsgebouw op het moment dat brexit een feit is, heeft de nodige voeten in de aarde omdat de klokkentoren momenteel wordt gerestaureerd. Het zou tot een half miljoen pond kunnen kosten om de Big Ben te laten beieren op 31 januari.

Premier Boris Johnson mengde zich onlangs in het debat door te opperen dat het geld wellicht via crowdfunding bijeengebracht zou kunnen worden. Maar de verantwoordelijke parlementscommissie oordeelde later dat zo’n initiatief in strijd zou zijn met de regels voor financiële donaties.

Dat weerhoudt Britten er kennelijk toch niet van om geld over te blijven maken naar een GoFundMe-campagne. De brexitminnende zakenman Arron Banks en zijn Leave Means Leave-campagne zegden vandaag bijvoorbeeld nog 50.000 pond toe.

Brexiteer Nigel Farage klaagde eerder dat zijn land een modderfiguur slaat als de Big Ben zwijgt tijdens de brexit: ,,Ik zie al voor me hoe we straks wereldwijd worden bespot: ‘Groot-Brittannië verlaat de EU en ze kunnen niet eens een klok laten luiden’.”

Volledig scherm
Momenteel wordt de Big Ben gerestaureerd. © EPA
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’