Volledig scherm
De koeltoren in de Gentse haven is mogelijk de bron van de legionellabesmetting. © Joel Hoylaerts / Photonews

Tweede dode door legionellabesmetting

In België is opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van legionella. Het gaat om de tweede dode in twee dagen tijd. 

Het totale aantal besmette patiënten stond op zeventien. Gisteren overleed een eerste patiënt in een Gents ziekenhuis, vandaar stierf een persoon in een ander ziekenhuis in de Vlaamse stad.  

,,Vanwege de privacy van de patiënt en de familie kunnen we geen details geven”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ,,De ziekenhuizen hebben ons bevestigd dat zes besmette patiënten intussen weer thuis zijn, zeven anderen zijn aan de beterende hand. Twee patiënten liggen op de intensive care,  een van hen is nog kritiek.”

In tien jaar tijd is het aantal besmettingen met legionella in Vlaanderen verdrievoudigd, van 49 gevallen naar 147. Legionella duikt dus jaarlijks op, maar een uitbraak zoals nu komt maar heel zelden voor. ,,Ook al kom je met de bacterie in contact, je wordt niet automatisch doodziek.’’

Koeltoren

De meeste patiënten die zijn besmet komen uit Evergem en uit Gent. Onderzoek moet uitwijzen of ze eenzelfde plek hebben bezocht, maar volgens de eerste bevindingen is daar geen sprake van. Wél komen ze allemaal uit de omgeving van de Gentse haven.

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid denkt daarom dat de besmettingsbron wel eens in een koeltoren voor drinkwater kan liggen. ,,Mogelijk kon besmette waternevel zich in de open lucht verspreiden en sloeg die daarna ergens neer”, verklaarde een woordvoerder tegenover Het Laatste Nieuws.

Het Agentschap heeft monsters genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de Gentse haven. De monsters zijn op kweek gezet. Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n watermonster worden de resultaten pas maandag verwacht.

Een legionella-uitbraak eiste al eerder dodelijke slachtoffers in België. In november 1999 stierven vijf mensen die de besmetting hadden opgelopen via bubbelbaden op een beurs in Kapellen bij Antwerpen. 

Hoe krijg je legionella?
Legionella is een bacterie die overleeft in water en zich bij warmte vermenigvuldigt. Als het besmet water wordt verneveldt en die nevel rechtstreeks wordt ingeademd, kan de bacterie in de longen belanden. ,,Een infectie gebeurt dus allen door waterdruppeltjes rechtstreeks in te ademen”, benadrukt microbiologe Katrien Lagrou (UZ Leuven). Vervolgens kan je beginnen te hoesten zonder slijm op te geven, koorts krijgen en pijn bij het ademen, zoals bij een longontsteking.

Volledig scherm
Hervé Férodet was diabetespatiënt, hij overleed gisteren aan legionellabesmetting. © Screenshot VTM Nieuws
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.