Volledig scherm
Tob Cohen en zijn vrouw Sarah Wairimu. © Privébeeld

Tweede verdachte zaak vermoorde Tob Cohen wil ook vrij

De tweede verdachte in de moordzaak van de Nederlandse zakenman Tob Cohen heeft de Keniaanse rechter gevraagd om hem op borgtocht vrij te laten. Peter Karanja liet de rechtbank weten dat hij al meer dan dertig dagen in de cel zit en dat hij bereid is zich te houden aan alle door de rechtbank opgelegde voorwaarden, melden Keniaanse media.

Volgens Karanja is hij tijdens zijn hechtenis een aantal keer meegenomen voor ondervraging en tot diep in de nacht verhoord. ,,Ik ben van mening dat dit niet correct is en alleen bedoeld was om me fysiek en mentaal te martelen voor het verkrijgen van informatie die ik duidelijk niet kon geven’’, meldt hij in zijn aanvraag. De rechtbank zal waarschijnlijk dinsdag over het verzoek besluiten.

Karanja is vorige week officieel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse zakenman, die al langere tijd in Kenia woonde. Karanja, de vermeende minnaar van Cohens echtgenote Sarah Wairimu en ceremoniemeester op het huwelijk van haar dochter, vertelde de politie eerder dat Sarah achter de moord op haar man zit. Hij gaf de politie ook de namen van een stuk of vier personen die volgens hem betrokken waren bij de moord. Zij voerden volgens hem het ‘vuile werk’ uit, variërend van het regelen van de huurmoordenaars, het martelen van de Nederlander en het dumpen van zijn lichaam in een lege septic tank in diens tuin tot het dichtmetselen van de tankopening.

Echtgenote hoofdverdachte

Cohens vrouw Sarah is de hoofdverdachte in de zaak, maar werd vorige week na 44 dagen detentie vrijgelaten. Volgens de aanklagers heeft ze de moord met zo'n twintig anderen beraamd en gepleegd. Een van hen zou Karanja zijn. Zijn verklaring leidde volgens Keniaanse media tot de vondst van de stoffelijke resten van Cohen, die bijna twee maanden spoorloos was. Zowel Wairimu als Karanja zegt onschuldig te zijn.

Tob Cohen stierf door een klap met een bot voorwerp op de rechterkant van zijn hoofd, zo bleek uit de autopsie in september. Rechercheurs ontdekten het lichaam van Cohen in een septic tank bij zijn villa in Kitisuru, bijna twee maanden nadat de Nederlander vermist was geraakt. De zoektocht naar de Nederlander en de daders van zijn vermissing werd breed uitgemeten in de Nederlandse, Keniaanse en internationale media.

 1. Duitsland legt groot ondergronds bankierssysteem plat, ook huiszoekingen in Nederland

  Duitsland legt groot onder­gronds bankiers­sys­teem plat, ook huiszoekin­gen in Nederland

  In Duitsland zijn sinds vanochtend tientallen doorzoekingen gaande in verband met een onderzoek naar een grootschalig ondergronds bankierssysteem. Onder meer metaalbedrijven, juweliers en particuliere woningen worden binnenstebuiten gekeerd. Ook in Nederland vinden doorzoekingen plaats. De ‘internationaal opererende criminele organisatie’ zou zo'n 200 miljoen euro hebben witgewassen via hawala-bankieren.
 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man zet zelfmoord vrouw in scène: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.
 3. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste
  Update

  Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

  De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.