Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen. 

De beelden van de ernstig ondervoede leeuwen gaan inmiddels de hele wereld over. Oorzaak van hun erbarmelijke situatie? In het straatarme en door burgeroorlogen en staatsgrepen geteisterde Soedan - een republiek in het oosten van Afrika - is vlees voor de gemiddelde inwoner vrijwel onbetaalbaar. Voor de minimaal 3,5 kilo vlees die leeuwen dagelijks nodig hebben, is dus geen geld. Volgens Salih, zo schrijft hij op Twitter en Facebook, zijn de leeuwen niet gelijk uit de problemen als er financiële middelen beschikbaar komen voor voedsel. ,,Ze moeten weer heel langzaam wennen aan voldoende eten”, meldt hij bij schokkende en massaal gedeelde foto's en filmpjes van de dieren. 

De aandacht die Osman Salih vraagt voor de dieren, is inmiddels ook in Nederland beland. Volgens RTL Nieuws overweegt de Stichting Leeuw - een organisatie in het Noord-Hollands Anna Palowna die zich inzet voor een goed leven voor roofdieren in binnen- en buitenland - in actie te komen. De stichting wil de Soedanese leeuwen graag helpen, maar weet nog niet hoe in verband met de onveilige situatie in het land. Contact met de directie van de dierentuin is er nog niet geweest, aldus de stichting die voor deze nieuwssite niet voor commentaar bereikbaar was. 

Ook als de Nederlandse stichting de broodmagere leeuwen niet te hulp kan schieten, gloort er een beetje hoop voor de dieren. Salih heeft, zo stelt hij, al een gesprek gehad met de leiding van de dierentuin in Khartoem en de zogenoemde natuurpolitie in het land verzocht per direct in actie te komen. Volgens de stichting is het nog maar de vraag of de dieren zullen blijven leven. Ze zijn namelijk zo mager dat elk moment vitale organen kunnen uitvallen. 

Volledig scherm
Een van de broodmagere leeuwen © Twitter/Facebook Osman Salih
Volledig scherm
De meeste leeuwen zijn er ernstig aan toe. © Twitter Osman Salih
  1. LIVE | Vierde virusdode in Italië, Rotterdam zoekt naar plek voor quarantaine
    Coronavirus

    LIVE | Vierde virusdode in Italië, Rotterdam zoekt naar plek voor quarantai­ne

    Italië meldt een vierde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.