Volledig scherm
Strafrechtbank Tongeren. Vader Dennis K. vooraan links, bijgestaan door zijn advocaat Lien Reynaers. © Karolien Coenen

Vader veroordeeld voor doodschudden acht weken oud zoontje: ‘Zes jaar is eigenlijk te weinig’

De 39-jarige Dennis K. uit het Belgische Lanaken nabij Maastricht is door de strafrechtbank in Tongeren veroordeeld tot een celstraf van zes jaar omdat hij op 28 juli vorig jaar de dood veroorzaakte van zijn acht weken oude zoontje. ,,Zes jaar is eigenlijk te weinig. Niets kan Daan terugbrengen, maar het is wel een beetje gerechtigheid”, reageerde de moeder na de uitspraak.

De vader verscheen voor de strafrechtbank in Tongeren en ook de moeder was aanwezig tijdens de uitspraak van het vonnis. ,,Zes jaar is te kort, niets kan Daan terugbrengen. Het is wel een beetje gerechtigheid. Ik wil dit nu afsluiten en verder gaan voor de twee andere kinderen", reageerde zij.

Dennis K. gooide het jongetje die zaterdagochtend met een klap in zijn Maxi-Cosi en schudde hem daarna zo zwaar door elkaar dat de baby een zwaar hersentrauma opliep en overleed aan het Shaken Baby Syndroom. Doordat de nek van een baby niet zo sterk is, kunnen door hevig schudden al snel beschadigingen aan de hersenen, zenuwen en bloedvaten ontstaan. 

Drie dagen lang zweeg K. over wat zich die zaterdagochtend precies had afgespeeld. Daardoor werd ook de moeder nog als mogelijke verdachte door de politie verhoord. ,,Besteed in de gevangenis enige reflectie aan wat u gedaan heeft”, benadrukte de strafrechter tijdens de uitspraak van het vonnis.

Huilbaby

Volgens de vader was baby Daan een huilbaby en stond hij onder druk door financiële en relationele problemen. Wat er die ochtend precies gebeurde, kan hij niet goed uitleggen. ,,Geen enkele stressfactor rechtvaardigt wat u gedaan heeft”, confronteerde de strafrechter de man.

De moeder van Daan las een emotionele brief voor tijdens de rechtszaak waarin ze de horror beschreef die ze beleefde en waarin ze benadrukte dat ze Dennis nooit zou vergeven voor wat hij gedaan heeft. ,,Je hebt het leven van de twee andere kinderen, van mij en van onze families kapot gemaakt. Je zal verder moeten leven met een groot schuldgevoel.”

Dennis K. moet een schadevergoeding van 15.250 euro betalen aan de moeder en 3000 euro aan het broertje en zusje van baby Daan.

Volledig scherm
De kleine Daan. © RV
  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.